Valló László cserepes dísznövény, dísznövényismeret, szobanövények növényvédelme, virágos szobanövények
Meghálálják a párásítást és a zuhanyozást


Ha téli álmot nem is alszik, a szobanövények többségének életműködése jelentősen lecsökken a fényszegény téli időszakban. Gondozásuknak ez a fő szempontja. Mivel az anyagcseréjük, azaz a víz- és tápanyagfelvételük, asszimilációjuk és párologtatásuk is mérséklődik, ritkábban igénylik az öntözést, a tápanyag utánpótlását, így a tápoldatos kezelést meg is szüntethetjük ebben az időszakban.

Jót teszünk velük, ha a gyér fényviszonyokhoz hidegebb környezetet, 16 fok alatti hőmérsékletet is társítunk, mert akkor zavartalanabbul vészelik át a telet. Különösen igénylik ezt az olyan virágzó cserepesek, mint a ciklámen, az azálea és a fokföldi ibolya. Ha erre nincs mód, és növényeink a szobákban, szobahőmérsékleten vannak együtt velünk, jobban kell figyelnünk az öntözésükre, illetve a szükséges párásításukra.

Télen elegendő hetente egyszer öntözni, akkor is csak mérsékelten. Jó tudni, hogy a legtöbb szobanövény jobban elviseli a talaja szűkös nedvességtartalmát, mint a túlöntözést. A nagyobb lombozatú díszeink azért kivételek, mert – különösen szobahőmérsékleten – a terjedelmes levélfelületükön többet párologtatnak, így a földjük nedvességét is hamarabb felszívják. Esetükben még a havonta egyszeri tápoldatozás is ajánlható.

A legnagyobb gondot a páraigényes szobanövények helyes tartása jelenti, mint amilyenek az orchideák, a broméliák, a páfrányok, a krotonok, a diffenbachiák. Az ablakos fürdőszobák vagy konyhák ablakaiba téve meleg, párás környezetbe kerülnek, de ha erre nincs módunk, akkor finom porlasztású vízszóróval permetezzük rendszeresen a lombjukat.

Párásításuk jó módszere az is, ha cserepeiket tőzeggel teli tálakba süllyesztjük, és ezt a tőzegágyat állandóan nedvesen tartjuk. Óvjuk növényeinket a helytelen szellőztetéstől is; soha ne nyissuk rájuk az ablakot.
 

NÖVÉNYFÜRDŐ. Sokat teszünk szobai díszeink jó közérzetéért, ha időnként nedves szivaccsal letöröljük leveleikről a port és egyéb szennyeződéseket. Ha pedig egyszer-egyszer le is zuhanyozzuk őket, akkor – trópusi esőt imitálva – felüdülésük garantált. Ehhez állítsuk fürdőkádba a növényeket, majd takarjuk le cserepüket fóliával, hogy csak a növény szára maradjon ki, különben a vízzel kimosódik a földjük. Ezt követően langyos vízzel alaposan zuhanyozzuk át őket.