Mezőgazda hobbikert
A hidegebb és fényszegény téli időszak még a szobai növényeket is próbára teszi, épp ezért még fokozottabban kell odafigyelni a növények ápolására télen. A megrövidült nappalok és az alacsony napjárás miatt a fényellátást lehet a legnehezebben megoldani.

 Ha van rá lehetőség tegyük át a növényeket a déli fekvésű szobákba ahol fényhez jutnak.

A fényhiány ellenére tovább növekedő növények a tavaszi továbbfejlődésükhöz szükséges tartalék tápanyagaik rovására vézna, sápadt és betegségre érzékeny hajtásokat, leveleket és virágokat hoznak létre, melyek rendszerint a növény eredeti formáját elcsúfítják, ezért amúgy is eltávolításra kerülnek.
Az öntözéssel is igazodni kell a téli viszonyokhoz. A növények növekedésének szüneteltetése, illetve lelassulása a vízigényüket is csökkenti. Annál kisebb a növények vízigénye, minél rosszabb a fényellátottságuk és minél alacsonyabb hőmérsékleten vannak, mert a kevésbé fűtött helyiségekben a növények kevesebbet párologtatnak.
 
A kaktuszok öntözés nélkül is átteleltethetők. A többi szobanövény földjének alsó rétege még kis időre sem száradhat ki teljesen, mert ez a legtevékenyebb gyökerek pusztulását idézheti elő. A túlöntözéstől ugyancsak óvakodnunk kell. Téli időszakban a legtöbb vizet a hajtatott növények, a cserepes tulipán, a jácint, a nárcisz, a hortenzia és társaik kívánnak. Ha csak egyszer is kiszáradnak, jelentősen megrövidül virulásuk ideje.
 
Télen a fűtés miatt a levegő túl szárazzá válik, ami szintén a növények halálához vezet. Épp ezért nagyon fontos télen a megfelelő párásítás, helyezzünk el a radiátoron egy vagy két párologtatót, vagy tegyünk a növények földjére agyag granulátumot, amelyek hamar elpárologtatják a nedvességet. Ha sok kis méretű cserepes növényünk van otthon, vegyünk egy nagyobb méretű tálcát, ezt szórjuk meg murvával majd a murva rétegen helyezzük el egymás mellé a cserepes növényeket. A murva egy porózus kőzet, amely nagyon gyorsan felszívja a vizet, és el is párologtatja. Emellett érdemes hetente többször is a növények leveleit végig permetezni egy szobai permetezővel.