Valló László déligyümölcsök, déligyümölcs termése, kertészet
Szobahőmérsékleten kiteljesednek az aromák

A déli gyümölcsök többsége utóérő, azaz úgynevezett szállítási érettségben takarítható be, a fogyasztóhoz kerülve pedig rövidebb-hosszabb érlelés után éri el a teljes, úgynevezett fogyasztási érettségét. Olykor előfordul, hogy olyan zölden szedik le a gyümölcsöt, hogy az képtelen beérni, utóérni. Ez azonban ritka, sokkal jellemzőbb, hogy az utóérlelés a fogyasztói türelmetlenség miatt marad el. Márpedig a nem teljesen érett gyümölccsel nem csak az a baj, hogy nem nyújtja azt az élvezeti élményt, amit nyújthatna, hanem próbára teszi a gyomrot is.

A teljesen érett gyümölcsben az illat és zamat, és vele a beltartalmi értékek is a csúcsra jutnak, így például a keményítő szénhidráttá (gyümölcscukorrá) alakul, ami a gyomor szempontjából is a legjobb állapot.

A közkedvelt banán is gyakran szorul utóérlelésre; ha a gyümölcs kissé puha lesz és illatos, akkor a legjobb fogyasztani.

Az avokádó sokak türelmét próbára teszi, mert bizony gyakran egy hét, de olykor még ennél is több utóérlelést kíván. Akkor vágjuk föl, ha kézbe fogva és megforgatva már minden pontján enyhén puha. Ilyenkor a mag is szépen elválik a hústól, az aranysárga gyümölcshús pedig valóban úgy kenhető, mint a vaj.

Az ananász is türelmet kíván. Ne ijedjünk meg, ha elveszti üde, zöld színét és megcsúnyulva rozsdabarna hervataggá válik, mert így lesz érett, amiről egyre erősödő illata is tanúskodik.

A mangó, a papaja, a csirimojó is hasonlóképpen igénylik a türelmet: ha erős zöldes alapszínük eltompul, a rájuk jellemző fedőszínük megerősödik, és az egész termés kissé puha tapintású lesz, akkor válnak igazán éretté.

A datolyaszilva, más néven kakiszilva szintén megvárakoztatja a fogyasztót. Lehet, hogy hetekig kell várni, amíg szépen besárgul és megpuhul. Ha akkor vágjuk félbe, könnyűszerrel kikanalazhatjuk a vajpuha húst a héjból.

A mi naspolyánk is türelemgyümölcs, hiszen a húsa csak akkor válik le szépen a magokról, ha az egész termés megbarnul és megpuhul.