Valló László szőlészet-borászat, szőlőfajták leírása, szőlőmetszés, kertészet
Aletta van der Maetnek, Apáczai Csere János feleségének állít emléket

Ünnepi tudományos ülésen tisztelegtek a szőlész-borász szakma képviselői a neves magyar szőlőnemesítő, a száz éve született Csizmazia Darab József emléke előtt.

Nevéhez olyan, egyre közismertebb fajták kötődnek, mint az Aletta, a Bianca (amit feleségéről, Blankáról nevezett el), a Nero és a Zalagyöngye, ezek a legnagyobb felületen termesztett szőlők a Kunsági borvidéken napjainkban.

Ez idő szerint a legnagyobb sikert a Bianca könyvelheti el, de egyre nagyobb érdeklődés övezi az Alettát is, amely kivételes fagytűrésével, illetve zamatos, muskotályos borával vált a termelők kedvencévé. Érdemes a közelebbi megismerésre, telepítése elsősorban a fokozottabban fagyveszélyes térségekben ajánlott.

Az Aletta (korábban Egri csillagok) igen erőteljes növekedésű, dús lombozatot nevelő, magasművelésre alkalmas, fehér bort adó szőlőfajta. Kiváló termőképességű, rövid tenyészidejű, már szeptember első felében érik, 18-20 cukorfokkal.

Hosszú kocsányú fürtje kicsi vagy középnagy, szárnyas vagy vállas, benne a szintén kicsi bogyók lazán foglalnak helyet. Az éretten, sárgászöld bogyók feltűnően hamvasak, erős héjúak és lédúsak, muskotályos ízűek. Rügyei és vesszői egyaránt kiválóan tűrik a fagyot (mínusz 22 fokot is kiállnak), a bogyók nem vagy alig rothadnak.

Az Aletta a lisztharmatnak közepesen, a peronoszpórának jól ellenáll. Bora kellemesen muskotályos, kissé lágy, alkoholban gazdag, asztali minőségű.