Valló László növénytermesztés, balkonnövények, paradicsomtermesztés
A cserépben nevelt koktélparadicsom is bő termést hoz

Eredeti termőhelyén, Dél-Amerikában még ma is gazként tenyészik a koktélparadicsom őse, a fürtös, ribiszkebogyónyi méretű vadparadicsom. Ebből született meg a nemes paradicsomfajtákkal való keresztezés útján a koktélparadicsom (vagy cseresznyeparadicsom), ami az ősi változatnál nagyobb, cseresznye vagy szilva méretű, és édesebb gyümölcsöket terem.

Az idők során különleges fajtákkal is gazdagodott; napjainkban már ismert sárga, zebracsíkos, szilva, illetve körte alakú változat is. Közös vonásuk azonban, hogy táplálkozási értékük a hagyományos paradicsomfajtákhoz hasonló, melyek között a keringést serkentő, vér- és vesetisztító, gyulladáscsökkentő és érelmeszesedést gátló hatás a legfontosabb. Emellett a reumás megbetegedésekben, a köszvényben szenvedők természetes gyógyszere is.

A koktélparadicsom melegigényes zöldségféle, májustól az őszi fagyok beköszöntéig nálunk is biztonságosan termeszthető. Magról vagy palántáról szaporíthatjuk, és a jövő évi vetéshez magokat az érett bogyókból is nyerhetünk.

Palántáját még most is kiültethetjük a kertbe, a balkonládába, nagy virágcserépbe, napsütéses helyre és általános virágföldbe. A tő mellé szúrjunk egy karót, ahhoz rögzítsük laza, nyolcas kötéssel a szárat. Mint a paradicsom, a koktél változat is vízigényes, rendszeres öntözést kíván, ha kényeztetni akarjuk, kéthetente valamilyen komplex műtrágya oldatával is meglocsolhatjuk.

A szüret ideje akkor jön el, ha a bogyók egyöntetűen beszíneződtek, felületük fényes, állaguk pedig félkemény.

A koktélparadicsom saláták, köretek szemre való díszítője, és ízletes kiegészítője. Az is nagy előnye, hogy nem kell gerezdekre vágni, egészben fogyaszthatjuk.