Valló László kertészet, növénytermesztés, málnatelepítés
Mentsük meg ezt a sokoldalú gyümölcsöt!

Való igaz, hogy a negyven évvel ezelőtti állapotokhoz képest, amikor hazánkat Európa legnagyobb málnatermesztőjeként tartották számon, drámaian megváltozott a helyzet: az akkori hétezer hektárhoz képest mára kevesebb mint száz hektárra csökkent a termőterület. Az okok között a kézimunka hiányát, illetve a megváltozott klimatikus viszonyokat, a forró, száraz és aszályos nyarakat teszik első helyre a szakemberek.

Jogosan kongnak a vészharangok, de talán mégsem kellene egészen eltemetni a magyar málnát, annál is inkább, mert a visszaesés főként az üzemi táblákat érinti, és reális remény van arra, hogy a házikertekben jobban megbecsült lesz a jövőben. Mert a friss málna nagyon hiányozna az asztalunkról, ugyanis a Lengyelországból és Szerbiából olcsóbban behozott termés fagyasztva érkezik hozzánk.

Ahhoz persze, hogy a málna a kertekben vészelje át a remélhetőleg csak átmeneti mélypontot, tenni is kell. Mindenekelőtt helyt adni a gyümölcsnek, ami egy átlagos, 200 négyszögöles kertben megvalósítható.

A házikert előnye az is, hogy itt meg lehet keresni azt a félárnyékos, sőt árnyékos (de nem mélyárnyékos) kertrészt, ahol nem sül ki a bogyó a nyári forróságban, és – a szükséges öntözés mellett – jó termést ad.

És remény van arra is, hogy nemesítőink a melegebb, szárazabb viszonyokhoz jobban alkalmazkodó fajtákat állítanak majd elő.