Valló László állatvilág, halhatározó, horgászat, halfajtatan
Robusztus erejű, folyóvízi sporthal

Amilyen a balatoni horgászoknak a süllő, olyan a dunaiaknak a márna: egy-egy méretes példányának kifogása a csúcsélmények közé tartozik. A Duna teljes vízrendszerében megtalálhatjuk, emellett a Tisza, a Hernád, a Rába és a Szamos, illetve ezek egyes szakaszai rejtenek jó márnázó helyeket. Tipikus folyóvízi hal, elsősorban a gyors áramlású, kavicsos, homokos aljzatú és mélyebb mederszakaszokon fordul elő, az iszapos mederaljat kerüli.

A márna nagyjából öt éves korára éri el a 40 centiméteres hosszúságot, ami a legkisebb kifogható mérete. Erre az időre válik ivaréretté, súlya ekkor még csak egy-két kilós. Áprilisban-májusban ívik, ennek megfelelően a tilalmi ideje május utolsó napjáig tart. A nőstények viszonylag kevés számú ikrát érlelnek, ami azonban mérgező, emberi fogyasztásra alkalmatlan. Noha mesterséges szaporítása megoldott, vizeink márnaállományát elsősorban a természetes szaporulat szavatolja. A felnőtt példányok átlagos súlya 4-5 kilógramm, de kivételesen a nyolcat-tízet is elérheti. A hazai horgászrekord 8,1 kilógramm, a Tisza fölső szakaszában fogták 1993-ban. De a Dnyeper folyóban 16 kilós példányt is sikerült horogra akasztani.

Mint a legtöbb pontyféle, a márna is a mederfenéken turkálva keresi a táplálékát, amibe a növényi eredetű ennivaló éppúgy beletartozik, mint a férgek, a rovarlárvák, a vízi csigák. Mindenevő természetének megfelelően sokféle csalival horgászható, így sajttal, halszelettel, virsli- és húsdarabokkal, gilisztacsokorral vagy éppen kukoricával. Horgászhatjuk úszós módszerrel, eredményesebb azonban a fenekezés. Ez esetben a (szivar)ólom súlyát úgy tanácsos megválasztani, hogy görgethesse a víz mindaddig, míg a meder valamelyik mélyedésében meg nem ül. Így lesz esélyünk odajuttatni a csalit, ahol a márna állandó tanyája van, amit nem szívesen hagy el. Ha jó helyre dobtunk, igen heves kapásra számíthatunk, gyakran már a bot is meglódul. És kezdődhet a küzdelem egy kiválóan úszó, remek sporthallal, amely egykönnyen nem adja meg magát.

Hal

2500 Ft2000 Ft