Valló László kertészet, növénytermesztés, bogyósgyümölcs, gyümölcsbokrok
Fanyar vitaminbomba a ribiszke

A nyirkos, hegyi erdőkben ma is élnek a piros ribiszke vad alakjai, ezekből kezdődött el a nemesítése mintegy ötszáz évvel ezelőtt Európában. Magyar nyelven Lippay János írt először az „édes savanyúcska” bogyókról az 1667-ben megjelent könyvében.

Gyümölcse a forró nyárban üdítő csemege, kicsit megcukrozva az édesszájúak is megbarátkozhatnak vele. Annál is inkább, mert rostokban, C-vitaminban, antioxidáns hatású színanyagokban és ásványi sókban -főként vasban, magnéziumban és kalciumban- egyaránt gazdag.

Mártásnak, dzsemnek is kiváló, paradicsompasszírozón áttörve pedig magmentes zselét kapunk, ami értékes konyhai alapanyag. Szörpöt főzés nélkül érdemes készíteni belőle, mert így C-vitamin tartalma megmarad. Szárral vagy bogyózott formában egyaránt fagyasztható.

A piros ribiszke nem nagyigényű faj, de mélyárnyékban vagy az erős napsütésnek kitett helyen nem fejlődik kielégítően. Agyagos talajon éppúgy megterem, mint homokon vagy meszes földben. A gyümölcs nem utóérő, azonban éretten sokáig a bokron marad, így nyugodtan megvárhatjuk, míg teljesen beérik. Fajtái öntermékenyek. Természetes formája a bokor; a gyökértörzsből koronája folyamatosan megújul. Az aranyribiszke alanyra oltott törzses változatban a fácska hamarabb öregszik, kétségtelen előnye azonban, hogy a termés hajlongás nélkül, könnyen szüretelhető.

FAJTAKÍNÁLAT: A Jonkher van Tets igen korai érésű (holland) fajta, nagyon bőtermő és viszonylag édes. Magas törzsre ajánlott, erős növekedésű.

A Rosetta bokor formába ajánlott, az előző után érik.

A Rolan hosszú fürtű, igen bőven termő fajta, magas törzsön és bokron egyaránt termeszthető.

A Redpoll bokor formába ajánlott, késői érésű, igen hosszú fürtű, bőtermő fajta, mélypiros színű bogyókkal.

ÉS EGY KIS KÉNYEZTETÉS: RIBISZKÉS PITE!
Hozzávalók négy személyre: a tésztához 30 deka liszt, 15 deka margarin, 5 deka cukor, egy csomag sütőpor, kb. fél deci víz, egy csipet só. A töltelékhez 30 deka ribiszkebogyó, 10 deka cukor, 5 deka liszt, három tojás, 175 gramm tejföl, egy csomag vaníliás cukor és egy citrom reszelt héja.
A lisztet elegyítjük a sütőporral, sóval, cukorral, a hideg margarint elmorzsoljuk a lisztben. Vizet adunk hozzá és gyúrással rugalmas tésztát készítünk. A tésztát lisztezett deszkán kör alakúra, pite formára nyújtjuk, ügyelve, hogy pereme is legyen. A töltelékhez a tojásokat jól elkeverjük, hozzáadva a cukrot, a lisztet, a tejfölt és az ízesítőket. Az így készült masszát a tésztára öntjük, megszórjuk a ribiszkével, majd 180 fokon 40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, ezt követően szeletekre vágva tálaljuk.