Valló László gyógynövény, gyógynövények betegségei, gyógynövénygyűjtés, fűszernövény, házikert fűszernövényei
Fűszerkerti aratás


Májustól kezdve folyamatosan „érnek” kerti fűszernövényink, válnak alkalmassá a szedésre, a szárításra, illetve a hosszú idejű tárolásra. Mindegyikre igaz, hogy értékes illóolajai, illetve hatóanyagai a virágzás körüli időben érik el a csúcsot, különösen akkor, ha ebben az időszakban száraz és napsütéses az idő. Az „aratás” legjobb ideje a déli, koradélutáni napszak, kiváló eszköze a rózsaolló vagy a sarló, amivel szaporán dolgozhatunk. A levágott növénymaradványokat tágas edénybe gyűjtsük, hogy ne nyomódjanak össze.
Ne használjunk nejlont, mert ebben a növény a párájában fürdik, amitől később a szárításkor megfeketedhet.
Legkorábban a májusban virágzó kakukkfüvet szedhetjük meg először, majd augusztus végén másodszor. Ügyeljünk, hogy elfásodott részek ne kerüljenek a betakarítottak közé. A citromfüvet a virágzás kezdetén, júniusban arathatjuk először, majd szeptemberben másodszor. A mintegy fél méteres hajtásokat 5 centiméteres tarlót hagyva vágjuk le sarlóval, de csak a szárról leválasztott leveleket szárítsuk meg. Hasonlóképpen takaríthatjuk be a bazsalikomot, amelyet először a júliusi virágzás idején arassunk, sarlóval, 10 centiméteres tarlót hagyva, másodszor pedig szeptemberben. Miután a levágott növényt megszárítottuk, a fiatal hajtásokat a levelekkel együtt morzsoljuk le a vastag szárakról. A mentát hasonlóan aratjuk, mégpedig először közvetlenül a virágbimbók megjelenése előtt, másodszor pedig szeptemberben, 5 centiméteres tarló meghagyásával. Aratás után szedjük le a leveleket, és csak azokat szárítsuk meg, mert azok a legértékesebbek. A majoránnát is kétszer, júliusban és szeptember végén aratjuk. Fontos, hogy az első szedésnél ne hagyjunk 5 centiméteresnél magasabb tarlót. Szárítás után majd az egész növényt - a vastagabb részek kivételével - morzsoljuk össze apróra. A rozmaringot is először a virágzás kezdetén szedjük meg, másodszor pedig szeptemberben, ügyelve arra, hogy csak a zsenge, még el nem fásodott részeket vágjuk le. A virágzáskor szedett hajtásokról a leveleket szedjük le, és csak azokat szárítsuk meg.
A tárkony július elején virágzik, először akkor szedjük, másodszor pedig a fagyok előtt. A hajtásokat 10 centiméteres csonkot hagyva arassuk le, majd szárítsuk meg.
A leszedett növényrészeket– vékony rétegben kiterítve - szellős, hűvös helyen szárítsuk, a szárítmányt, a herbát jól záródó edényben tároljuk, hogy hatóanyagából ne veszítsen.