Valló László kertészet, dísznövényismeret, egynyári virágok, balkonnövények, kétnyári virágok
Nyári virágözön

A petúnia a legnépszerűbb és legkedvesebb virágaink egyike. Állandó díszei a kerti ágyásoknak, a napos balkonoknak, verandáknak, függőkosaraknak. Alakgazdagsága káprázatos: változatainak száma több száz, és szinte naponta születnek új hibridjei.
A sok-sok szépséges forma közül ezúttal az egyik legszebbről, a dús virágú petúniáról olvashatnak. Azért irányítjuk rá a figyelmünket, mert noha egyre kedveltebb, a változatok sűrű dzsungelében csak kevesen tudják azonosítani. Közel áll az általánosan ismert kerti petúniához (Petunia x hybrida), azonban virágai némileg különböznek tőle, mert sziromlevelei kerekdedebbek, formájuk kevésbé tölcsérszerű. A sűrűn elágazó, bokros növényen több száz kisebb virág fejlődik a nyár folyamán, amiért a britek millió harangnak is nevezik. A kerti petúniától nevében is elkülönül, mivel más faj a (Petunia) nemzetségen belül: Petunia calibrachoa. Kimondhatatlan fajnevét egy mexikói botanikusról kapta. 30-35 centi hosszú hajtásai lecsüngnek, illetve elterülnek, így különösen jól mutatnak a függőkosarakban, a kerti dézsákban, kőedényekben, de mint különleges talajtakaró is szóba jöhet: egész nyáron át virágözönnel árasztja el az ágyásokat vagy a kerti utak szegélyét.
A többi változathoz hasonlóan a dús virágú petúnia is napos, félárnyékos helyet kíván és tápdús, jó vízáteresztő talajt. Jól tűri a hőséget, és noha rendszeres öntözést igényel, csak akkor locsoljuk meg ismét, ha földjének felülete kiszáradt. A havonta egy-két alkalommal adagolt tápoldatozást meghálálja. Ha virágtartóban tartjuk, ne változtassuk a helyét. Elnyílt virágait magától lehullajtja, így folyamatosan tisztul, de előfordulhat, hogy nyár közepére túlságosan kuszává, rendezetlenné válik a külseje, és már csak kisebb virágokat hoz. Ilyenkor, ha a hajtásokat némileg visszametsszük, megújulásra, további bokrosodásra késztetjük a dús virágú petúniát.