Valló László ökológiai zöldségtermesztés, zöldségtermesztés, zöldségek házikertben, növénytermesztés, kertészet
Cukkinit az étrendünkbe!

Hálás zöldségfélénk a cukkini, hiszen lédús, roppanós termése gyorsan elkészíthető, sokféle formában fogyasztható. Megtölthetjük, párolhatjuk, de lecsóként, salátaként is élhetünk vele. A- és C-vitamin tartalma jelentős, emellett sokféle ásványi anyagot -mangánt, kalciumot, magnéziumot, káliumot- tartalmaz, de élelmi rostban is gazdag. Nagy értéke, hogy kalóriaszegény és könnyen emészthető, diétázók és cukorbetegek számára különösen ajánlott.

A cukkini meleg- és fényigényes, de a gyenge árnyékot elviseli, ezért fiatal gyümölcsösben és szőlő között is termeszthetjük. Fagyérzékeny, 0 fok alatt elpusztul. A talajra kevésbé kényes, fontos viszont, hogy földje tápanyagban gazdag legyen. Ha csak tehetjük, szerves trágyával töltsük föl a talaját magvetés, illetve palántázás előtt. Vízigényes, öntözve folyamatosan hozza megnyúlt, tökszerű terméseit, úgynevezett kabakjait.

Magját április végétől július közepéig vethetjük, tehát másodvetésként is termeszthetjük. Mivel két-három tő cukkini ellát egy családot, célszerű fészekbe vetni a magokat. Így csak a fészkeket kell jól megtrágyázni és nem az egész területet. Nagyon tanácsos fekete fóliában termeszteni, mert nem gyomosodik a földje, a nedvesség jobban megőrződik, kisebb lesz a gombás fertőzés veszélye. A fészkeket 100x100 centiméteres kötésben alakítsuk ki. Ha palántát ültetünk, hasonló tenyészterületet válasszunk. Egy-egy fészekbe 4-5 magot vessünk, a magokat 2-3 centiméteres földréteggel takarjuk. A kikelt növényeket még zsenge korukban ritkítsuk meg, végül egy tő maradjon fészkenként. A legízletesebbek a zsenge, 10-20 centiméteres termések. Ha ezeket folyamatosan szedjük, a növény többet terem.

Méltán kedvelt zöldség a cukkini. Lédús, roppanós, gyorsan elkészíthető, olcsó, kalóriaszegény és egészséges. Ráadásul semleges ízének köszönhetően a végtelenségig variálható.