Valló László kertészet, szőlőtermesztés, szőlőmetszés, zöldmunkák
Szüreti érettségét szeptember végére éri el

Hazánkban két éve kapott állami elismerést a Moldáviából származó Moldova csemegeszőlő, amelynek ismertsége és keresettsége egyre növekszik. Egyik szülője az ismert üzbég Guzal Kara (szaporítóanyaga szintén kapható), ami különösen tetszetős, nagy bogyójú fürtöket hoz, ám néhány gombabetegségre érzékeny. Ehhez, de sok más csemegeszőlőhöz képest is a Moldova jobban tűri az ilyen fertőzéseket, így kevesebb vegyszeres védekezéssel is beéri. Ehhez társul jó termésbiztonsága, téli és tavaszi fagytűrése, valamint figyelemre méltó aszálytűrő képessége.

Tőkéje kifejezetten erős növekedésű, zöldmunka igénye nagy. A hajtásválogatás különösen a virágzás idején elmaradhatatlan, mert csak a megritkított, szellőssé, napfényessé tett tőkén számíthatunk jó bogyókötődésre és mutatós, szép fürtökre. Az önárnyékolt lombozatban gyengébb minőségű fürtök képződnek.

Mivel kék szőlőről van szó, már a zsendülő bogyók is tetszetős, pirosas, lilás színt öltenek és csábítanak a szüretre. Ekkor azonban még korántsem érett a fajta, a szüreti érettség akkor jön el, amikor a fürt minden bogyója hamvas kékesfekete színűvé válik; az íz és zamat, valamint a cukor-sav arány is ekkor éri el a csúcsot. A bogyóhéj viszonylag vastag, de ezt a beltartalom jól ellensúlyozza.

A teljes érés kivárása azzal az előnnyel is jár, hogy a tőkéken a fürtök egy füst alatt leszedhetők. A Moldova szeptember végétől szüretelhető, előnye még, hogy egyszerű házi módszerrel is jól tárolható.

Konténeres szaporítóanyaga az év nagy részében kapható a faiskolákban.