Valló László kertészkedés, virágos évelők, talajtakaró növények, örökzöldek
Kedvelt örökzöld talajtakaró a meténg

Tetszetős örökzöld talajtakaró félcserje a nagy és a kis meténg. Földet érintő szárcsomóikon gyakran legyökereznek, így gyorsítva a terjedésüket. Áprilistól a nyár elejéig hozzák ötszirmú, a hajócsavarhoz hasonlóan ferdén levágott, lila vagy kékeslila virágaikat. Mindkét változatot dísznövényként termesztik.

A nagy meténg (Vinca major) erőteljes növekedésű, a talaj fölött 20-30 centiméter magas takarót alkotó félcserje. Hajtásai a hideg teleken teljesen visszafagynak, de a tő újra életre kel. Erősen hasonlít a kis meténgre, ám szív alakú levelei nagyobbak, a nyelük szőrös. A kertek sarkába, árnyékba, félárnyékba ültetve kiváló, mutatós talajtakaró, és szépen díszlik a fák és cserjék árnyékában is. Mivel megköti a talajt, rézsűkre is telepíthetjük. De jól mutat kőfalról lefuttatva vagy kőedényekbe, függőkosárba ültetve. Tarka levelű változatai gyengébben nőnek.

A kis meténg (Vinca minor) a borostyán mellett a legjobb árnyéki gyeppótlónk. Fák árnyékába, bokrok alá telepíthetjük, de ez is alkalmas rézsűk beültetésére, illetve sírhantok takarására is. Napos helyen vízigénye nagyobb, tartósabb szárazság esetén öntözést igényel. Nálunk vadnövényként is gyakori, mivel gyakran „kikúszik” a kertekből. Fontos gyógynövény, drogja (a szárított leveles hajtása) több, gyógyászati szempontból fontos alkaloidot tartalmaz, amelyek vérnyomás csökkentő, agyértágító és vizelethajtó hatásúak.

A kis meténgből vonta ki először magyar gyógyszerész világhírű gyógyszerünk, a Cavinton alapanyagát.