Valló László növényvilág, gyógynövény, gyógynövénygyűjtés, gyógynövényismeret
Macskamenta


Macskabolondító
Csábítja a lepkéket, űzi a szúnyogokat, kábítja a macskákat, nyugtatja az embereket, ráadásul még a kertet is díszíti. Létezik ilyen? Igen, kedves olvasó, a macskamenta az, amelyik mindezt tudja. Különösen az illatos változata (a Nepeta cataria), ennek illata és így a hatása is erőteljesebb, mint a kerti macskamentáé (Nepeta faassenii), amelyik viszont szebben mutat. Bármelyiket is választjuk, egy hálás, nem különösebben igényes kerti dísszel leszünk gazdagabbak, amelyik napos és félárnyékos helyen egyaránt jól érzi magát. Talajban sem igen válogat, jelentős károsítója nincs. Külön előnye, hogy jól tűri a szárazságot, csak a kifejezetten aszályos időszakban szorul öntözésre.
A macskamenta – laza, elterülő, 30-40 centiméteres kis bokorformájával – remekül oldja a merev formákat. Így jól mutat kerti utak, kőlépcsők szélén vagy nőszirmok, jukkák előterében, de a sziklakertek gyakori dísze is.
Levendulakék fürtvirágzatában májustól folyamatosan nyílnak a lepkéket, méheket vonzó mézelő ajakos virágai, amelyek illata fölélénkíti, mondhatni földobja a macskákat, mindenféle káros mellékhatás nélkül, így érthetően szeretnek a környezetében lenni. Ha bokrát az első virágzási hullám után, júniusban visszametsszük, másodvirágzásra serkentjük. Mivel magja terméketlen, tőosztással szaporíthatjuk, ősszel vagy tavasszal.
Növényünk ugyan Európában őshonos, azonban ma már Ázsiában és Afrikában éppúgy megtalálhatjuk, mint Észak-Amerikában. Gyógynövényként évezredek óta ismert, elsősorban a teáját fogyasztják, amely stresszoldó, nyugtató hatású. Kiváló álmatlanság, illetve a hiperaktivitás ellen is. Meleg, mézes teája a megfázásos időkben igen alkalmas izzasztásra, a nátha és influenza tüneteinek enyhítésére. Nemrégiben fölfedezték egy újabb, fontos tulajdonságát: kiváló természetes szúnyogriasztó.