Valló László állatvilág, méhészet, méhcsalád, méhlegelő
Május-június a méhek kirajzásának ideje

Kötetekre való a házi méh csodaszámba menő életéről, munkásságáról szóló tudásunk, itt és most csak a legérdekesebb, időszerű eseményekre utalunk. Kezdjük azzal, hogy e rovarok családokban élnek, ahol a rend, az összetartás, a munkamegosztás, az önzetlenség, az „egy mindenkiért, mindenki egyért” elv szép példáit láthatjuk. Nyár közepére egy egészséges méhcsalád 40-80 ezer tagot számlál, ezek többsége nem szaporodik (csak dolgozik), ehelyett rokonait támogatja a szaporodásban. Az egészséges családon belül csak a méhanya rakja a petéket, amelyekből nőstény rovarok kelnek ki. Ezek között előfordulnak nemileg aktív utódok, amelyekből az újabb méhanyák lehetnek, többségük azonban nemileg passzív nőstény, ők a dolgozók. Olykor a dolgozók is raknak petéket, de mert ezek nincsenek megtermékenyítve, így csak herék, azaz hímnemű méhek lesznek belőlük.
A bábbölcsőből kibúvó fiatal méhanyát a dolgozók serege veszi körül: ápolja, táplálja, kényezteti. De nem sokáig, mert már 3-6 napos korában párzási szándékkal kirepül a kaptárból. Kezdetben még csak tájékozódik, miként a rá váró herék is, majd egy szélcsendes, szép késő tavaszi-nyári napon megtörténik a párzás a levegőben. A párzás során átlagosan 20-30 here vesz részt a megtermékenyítésben. A mintegy 40 percig tartó aktus első 30 percében 3 millió, az ezt követő párzásokból pedig további 1 millió hímivarsejtre tesz szert az anya. Ezeket elraktározza, majd ezekből termékenyíti meg a petéit, amelyekből akár 1500-at is lerakhat naponta. A heresejtekbe szigorúan csak hím, a dolgozó sejtekbe és az anyabölcsőkbe pedig nőstény petét rak. A nőnemű szaporulatból attól függően lesz anya vagy dolgozó, hogy milyen sejtben nő föl, és hogy mivel etetik. Az anyának kiszemelt lárvákat végig méhpempővel táplálják. A petéből 3 nap múlva kel ki a lárva, 8 nap múltán bebábozódik, újabb egy hét múltán pedig színre lép a kifejlett rovar. Egy méhanya 7-8 évig, a dolgozó 8 hétig, a here pedig 4-5 hétig él.
Május-június a méhek rajzásának ideje is, ami akkor következik be, ha a család kinövi a rendelkezésére álló teret (kaptárt). A sejtek megteltek, a dolgozóknak már nincs mit építeni, az anya beszünteti a petézést. Családi döntés születik: új otthon után kell nézni. Az elszabadult méhraj gyakran labdaszerű képződménnyé áll össze egy faágon: a dolgozók minden oldalról körbefogják, védelmezik a királynőt. Az gondolnánk, a méhészek örülnek egy ilyen talált rajnak, de nem, mert félnek, hogy ha befogják őket, esetleg megfertőzik a saját családjaikat.