Valló László növénytermesztés, kertészet, tökfélék, olajnövények, házikert
Zsenge termése ízletes eledel, szárított formájából szivacsot készíthetünk

Zsenge termését savanyúságként fogyaszthatjuk, de – mint a tökféléket általában – tölthetjük, ránthatjuk is, száradt kabakját pedig természetes, környezetbarát szivacsként hasznosíthatjuk. Ez a különleges tulajdonságú tökféle a szivacstök vagy luffatök, amelynek ősei Afrika, illetve Amerika meleg égövi tájain élnek. Ennek megfelelően a késői utód is kifejezetten melegkedvelő, emellett – hasonlóan az uborkához – igényli az erősen párás levegőt. Noha az ideális fejlődéséhez 23-27 fok szükséges, azért az alacsony hőmérsékletet is jól elviseli, ősszel még 7-10 fokon is beérnek a termései. Viszont kifejezetten fagyérzékeny, fagypont alatt az egész növény elpusztul. A szik, a futóhomok és az erősen kötött, agyagos talaj kivételével mindenütt termeszthető, a szerves trágyát meghálálja. Vízigénye különösen a fejlődése kezdetén nagy, szárazságban ilyenkor föltétlenül öntözni kell, különben a termései aprók maradnak, és hamar elöregszenek. A megerősödött növények már csak aszályos időben szorulnak vízpótlásra.
A szivacstök igen jó mézelő, 2-3 méteres indákat hozó, kacsokkal kapaszkodó tökféle, az uborkához hasonló levelekkel. Termése is uborkaszerű, ami azonban teljesen kifejlődve elérheti a 30-40 centiméter hosszúságot is. Kerítésre vagy valamilyen támaszra futtatva termesszük, mert ha elfekszik a földön, a termések megrothadhatnak.
Nevelhetjük palántáról, amihez úgy kell a magot elvetnünk a fóliasátorban, hogy a növény május közepétől kiültethető legyen, de vethetjük a magját szabad földben fészekbe is. A helyre vetett növény jobban tűri a szárazságot, mint a palántázott. A magvetésnek most van az ideje: fészkenként 3-4 magot tegyünk 3-4 centiméter mélyre, és egymástól egy-másfél méterre. Ezekből az első kapálás után csak egy vagy legföljebb két növényt hagyjunk fészkenként. Étkezési célra a fiatal, kifejezetten zsenge terméseit szedjük, a szivacsot a zörgősre száradt tökből nyerhetjük. A kozmetikai ipar tusfürdőt, testradírt és szappant is készít a szivacstökből.