Wenszky Ágnes növényvilág, kertészet, kiskert
Egészséges palánta, morzsalékos talaj, elegendő meleg és nedvesség


A május a palántázás hónapja. Az idei május különleges meleggel köszönt be, talán túlságosan is felmelegíti a talajt, de ne feledkezzünk meg a május közepén jelentkező esetleges fagyokról, úgyhogy a melegigényes palántákat, mint a paprika és a paradicsom, biztonsággal csak május közepe után ültessük ki.
Ha nem akarjuk, hogy a nagy gonddal nevelt palántáink a kiültetés után megfázzanak, elpusztuljanak, akkor csak 10-e, 15-e után ültessük ki. A május elején betört meleg még jobban kiszárítja a talajt, pedig a kis növényeknek gondosságra van szükségük. Készítsük elő a talajt, legyen morzsalékos, amibe könnyen elhelyezhetjük a palántát. Utána mindenképpen öntözzük be, hogy a gyökerekhez tapadhasson a talaj.
Ha piacon, kertészetben vesszük meg a palántákat, a zömök, erős szárú, dús gyökerű palántákat válasszuk ki. Ezek a palánták könnyebben vészelik át az átültetés sokkját, és hamar magukra találnak, gyorsabban kezdenek fejlődni. Megvehetjük az uborka-, paradicsom-, paprikapalántákat, de vehetünk padlizsánt is. Leghamarabb a poharas palánták térnek magukhoz, de ennek megfelelően ezek is a legdrágábbak. Az ún. szálas palánták olcsóbbak, de több törődést igényelnek az első időben, de ha magukra találnak, hamar behozhatják a lemaradást.
A választék és a változó tenyészidő miatt keressünk minél több fajtát. Zöldségeskertünk így mindig tartogat meglepetéstermést, s egyre jobban megismerjük az új fajtákat.
Nemcsak palántát ültethetünk májusban, hanem vethetjük is szabadföldbe az uborkát, a főzőtököt, a cukkinit, a patisszont. Készítsünk fészket a számukra, kellő távolságra. A sütőtök, spárgatök (főzőtök) tenyészterülete 1 m négyzetméter, úgyhogy 1x1 méteres hálóba készítsük a fészkeket. Akár bakhátszerű fészkeket is alakíthatunk ki, hogy a talaj hamarabb felmelegedjen, és a magok minél előbb csírázásnak induljanak. Ezekből a vetésekből fejlődő növényekről később szüretelhetünk, mint a palántákból eredőket, így szinte folyamatosan tudjuk ellátni a családot. Mivel árnyékban is jól fejlődnek ezek a kabakosok, vessünk csemegekukoricát közéjük. Mind a két növény jól jár, mi pedig jobban kihasználjuk a területünket.
Ha nagyon szereti a család a főtt kukoricát, és több sort is vetünk, vessünk közé bokorbabot.
Ez a köztes termesztési forma házikertben nagyon előnyös lehet, a zöldbab élvezi a kukorica árnyékát, a kukorica pedig szépen megél fölötte. A futóbabot inkább karó, támasz mellé vessük, így könnyebb lesz a folyamatosan érő hüvelyek szedése.
A céklát is vethetjük június közepéig. Kiváló másodvetemény a letermett retek, saláta után. A cékla igen megbecsülendő növény, nyersen, főzve, sőt sütve is értékes táplálék. Különösen antitumor hatásának köszönhetően betegeknek ajánljuk, s a saját kertünkben szedett cékla biztosan bio minőségű.