Valló László halfajtatan, halgazdálkodás, horgászat
Minden horgász vágyálma

Nem mese, amit kiváló polihisztorunk, Bél Mátyás ír a harcsáról „A magyarországi halakról és azok használatáról” című művében, ami az 1700-as évek első felében látott napvilágot. E szerint a Dunából úgy fogják a hatalmas ragadozót, hogy a kötélnyi vastag zsineg végére kötött, felcsalizott horgot a vízbe dobják, a zsineg másik végét pedig a parton álló, befogott ökrök igájára kötik. Ha a harcsa rácsap a csalira és horogra kerül, az ökrökkel húzatják a partra.
Igen, akkoriban szinte mindennaposnak számítottak a mázsás harcsák, amelyek a több száz kilós vizák után a második legtermetesebb halai voltak a magyar vizeknek. A vizák visszaszorulásával az első helyre léptek, az eddigi nyilvántartott hazai horgászrekord az a 113 kilós és 230 centiméter hosszú példány, amelyet 2010-ben fogtak a Töröcskei-tóban. (A legnagyobb, regisztrált harcsafogással az olaszok dicsekedhetnek; a Pó folyóból emelték ki a 144 kilós, 278 centiméteres halóriást.)
Kapitális, vagy legalábbis 20, 30, 40 kilós harcsát fogni minden horgász vágyálma. Nagy szerepe van ebben a ragadozó titokzatos életének és annak, hogy ritkán kerül horogra. Arról nem is szólva, hogy húsa igen ízletes, zsírban gazdag és szálkamentes, a halételek egyik fő alapanyaga.
A harcsa hazánkban őshonos, a nagyobb folyó- és állóvizeinkben egyaránt előfordul, a vizek szennyezettségét viszonylag jól viseli. Leginkább a mély, lassú folyású, iszapos mederrészeket kedveli, illetve az olyan helyet, ahol el tud bújni: például bedőlt fát, hajóroncsot. Mindig lesből, főként éjjel támadó, pikkelytelen testű ragadozó. Fő táplálékát a kisebb halak és a rákok teszik ki, de megeszi a vízközelben élő kétéltűeket, kis emlősöket, vízimadarakat is. Érzékeny az időjárás változására: nyáron, nagy melegben, ha zivatar közeleg, ingerültté válik és mindent fölfal, ami útjába esik. A száz centis, illetve azt meghaladó példányai bármikor foghatók, a többire május másodikától június 15-ig tartó tilalmi idő van érvényben. Úszva, fenekezve, pergetve egyaránt horgászható, a legsikeresebb csalik a kishal mellett a pióca vagy nadály, a lótetű, a gilisztacsokor, a csirkebelsőség, a máj. Horoghoz csalogatásának ősi magyar módszere a kuttyogatás.