Valló László halgazdálkodás, halbiológia, halászat, halfajtatan
A csuka harapása veszélyes!

Feje és hosszú, csőrös szája mint a krokodilé, sávozott mintázata a tigrisé; ezek együtt pedig az egyik legismertebb halunk, a csuka külső jellegzetességei. Különleges úszóinak elrendezése is: hátúszója egészen közel áll a farokúszóhoz, egy vonalban a farok alattival, ez teszi villámgyors ragadozóvá. Leginkább lesből támad, a kiszemelt zsákmányt egyetlen gyors farokcsapással kapja el. Nyaranta olykor még a vízből kiugorva is rárabol a nagyobb rovarokra, szitakötőkre.
Kiváló alkalmazkodóképességű, a vízi környezet iránt szerény igényű halunk, a hegyvidéki patakok kivételével szinte minden víztípusban megtalálhatjuk, de leginkább az álló vagy lassan áramló vizeket kedveli. Szinte mindent megeszik, ami a vízben él és mozog, így a rákot, a békát, a siklót és a fiatal vízi szárnyasokat is, kedvence azonban a kishal, köztük is a szélhajtó küsz. Gyomorsava olyan erős, hogy még a lenyelt acélhorgot is képes megemészteni. Táplálékbőségben igen gyorsan fejlődik; második évének végére elérheti az egy kilót és a fél méteres hosszúságot is. Nyugat-Európa hideg vizeiben lassabban nő, de tovább él, ott nem ritkák a 40 kilós csukák sem. A hazai rekord egy 20 és fél kilós példány, ami 1994-ben került horogra. Február és március hónapokban ívik, április elsejétől horgászható. A nőstény a lassú áramlású, sekély vizekben a növényzettel, gyökerekkel sűrűn benőtt zugokba rakja le ikráit. Az ikrákból 10-30 nap múlva kikerülő lárvák itt töltik életük első szakaszát.
A csuka falánk ragadozó, zsákmányára lesből, takarásból támad és villámgyorsan csap le rá. Klasszikus horgászata úszóval és élőhalas csalival zajlik, de a fenekező módszer is eredményes lehet. Kifogásának legsportszerűbb módszere a pergetés. A műcsali kiválasztásánál tanácsos figyelembe venni a csuka kitűnő látását és agresszivitását. A támolygó és a körforgó villantók használatával igen jók a fogási eredmények.
A megfogott csukát tanácsos szájfeszítővel megszabadítani a horogtól, mert éles, erős és kúpos fogai, amelyek hátrafelé haladva egyre nagyobbak, komoly sebet ejthetnek. Fogai könnyen átmetszhetik a műanyag horgászzsinórt, ezért nagyon ajánlott a drótelőke használata.