Valló László állatvilág, lótenyésztés, lótakarmányozás, lótartás, lófajták
A gidrán

Köztudott, hogy a magyarság életében kezdetektől nagy szerepet játszott a ló; hogy mást ne mondjunk, honfoglaló őseink is lóháton érkeztek. Szent László király az 1077 után kiadott törvénykönyvében korlátozta az országból kivihető ökrök és a lovak számát. E törvény talán legismertebb rendelkezése, hogy aki egy tyúk értékénél többet lop, azt – a tulajdon erős védelme jegyében - akasszák föl. Ellenben a gyilkost csak vagyonelkobzással sújtotta.

A hazai lótenyésztés és -tartás fejlődésére elsőként a török megszállással érkező arab lovak voltak nagy hatással, és már azokban az időkben is Európa hírű méneseink születtek.

Az 1700-as évek végétől a nagy testű spanyol lovak hatása érvényesült, ez idő tájt alapították a mezőhegyesi ménest. Ezt követően hamarosan jöttek az angol telivérek, és velük – angol mintára – az első Pesti Lóverseny megrendezése, Széchenyi István szorgalmazására. Az 1800-as évek közepére hazánk nagyhatalommá vált a telivér tenyésztésben, a kisbéri ménes révén.

A hazai lótenyésztés a második világháborúig virágzott, mintegy 880 ezres állománnyal, az 1950-es évektől azonban folyamatosan csökkent az állatlétszám. Ma mintegy 65 ezerre tehető, ami éppen fele az Európai Unió népességarányos átlagának.

Hazai lótenyésztésünk egyik kiválósága a mezőhegyesi ménes „szülötte” gidrán fajta, amely 2004 óta nemzeti kincsünknek számít.Története 1816-ban kezdődött, amikor Fechtig báró megvásárolta a sötétsárga arab telivér mént, a Gidran Seniort, és elvitte Lipicára.

A Gidran-leszármazottak tudatos tenyésztése 1855-től kezdődött, és válságos, zavaros másfél száz esztendő után végre normális kerékvágásba került. A mai gidránnak szigorú származási föltételei vannak, egyedeit – különleges genetikai értékük kifejezéseként – csillag alakú jeggyel jelölik meg.
A gidrán melegvérű, erős csontozatú, középnehéz fajta. Színe sárga, itt-ott fehér jeggyel. Hátas- és fogatlónak egyaránt alkalmas, fogathajtásban, díjugratásban egyaránt eredményes
.