Valló László kertészkedés, virágos dísznövény, virágos évelők, virágágyi dísznövények
Aranysárga színű, kicsi, törékeny tavaszhírnökök

Kifejező és jól hangzó virágnevet adni nem könnyű a botanikusoknak, a téltemető esetében azonban elmondhatjuk, hogy sikerült. Mert valóban, ha a hosszú tél után kiragyogni látjuk a szürke avartakaróból a sárga virágait, akkor már a kertek alján jár a tavasz. Gyakran a hóvirággal együtt nyílik

Ez a télikének is becézett kedves, kora tavaszi virág hazánkban nem őshonos. Dél-Európából származik, de nálunk is otthonra talált. Esősorban a nedves talajú ligeterdőkben, gyertyános-tölgyesekben terjedt el, a legnagyobb, összefüggő állományait Aszófő határában találjuk.

Mint a virága is elárulja, a téltemető a boglárkafélék családjába tartózó, gumós évelő. Legföljebb 20 centiméterre nő, csúcson álló, csésze alakú sárga virágai alatt murvalevelek állnak körben. Az aranysárga színű virágok jó mézelők, csalogatják a korán ébredő rovarokat. Ez idő tájt az egész növényből csak a virága látszik, tőlevelei az elvirágzás után fejlődnek ki, majd a tavasz végére azok is visszahúzódnak a gumóba. Tüszőtermésének apró magvait a hangyák viszik szerteszét, így is szaporodik. Noha kicsi, törékeny és mediterrán származású, mégis kiválóan tűri a nagy hidegeket és a havat.

Vadon élő állománya védett, eszmei értéke 5000 forint, kerti változatait gyakran ültetik.