Valló László állatbarát, állattenyésztés, öszvér, lótartás
Lóöszvér, szamáröszvér A ló és a szamár spontán módon sosem párosodik

Számos nemzet igavonó, málhahordó és utazó „eszköze” volt a múltban az öszvér. Főként a szegényebb emberek használták, és különösen ott, ahol az éghajlati és domborzati viszonyok jól alkalmazkodó, kevés takarmánnyal beérő, megbízható és szívós barmot igényeltek. Olyat, amely biztos járású a hegyvidéken, kitartó málhás és igavonó, ugyanakkor hátasnak is jó.

Az öszvér a házi szamár és a ló keresztezéséből származik. Gyakoribb a lóöszvér, amelynél az anyaállat (a kanca) a ló, az apaállat (a csődör) pedig a szamár. Termetre inkább a lóhoz hasonlít, ámde úgy ordít, mint a szamár. A szüleinél hosszabb életű, erőteljesebb testalkatú, a betegségekre kevésbé fogékony. Többet bír, mint a ló, és kitartóbb is.

A szamáröszvér esetében a kanca a házi szamár, a csődör pedig a ló. Igen ritka és nem véletlenül, hiszen sem külső sem belső tulajdonságaiban nem valami sikeres alkat. Nyerít, mint a ló, mégis több benne a szamár: a szőre durva, a feje otromba, s ráadásul még lusta is. Mindkét öszvértípus jellegzetessége még, hogy mindig a ló színét örökli, így soha nem láthatunk szamár-szürke színű állatot.

Az öszvér mindkét ivarban terméketlen. Az öszvércsődör mindig steril, az öszvérkanca azonban, ha nagyon ritkán is, de sárlik (azaz ivarzik), és még ritkábban meg is ellik. Mivel ennek az esélye minimális, a tenyésztők nem is kísérleteznek vele. Az öszvércsődöröket rendszerint ivartalanítják, mert igaz ugyan, hogy képtelenek a szaporodásra, szexuális ösztöneik azonban erősek, és fölgerjedve veszélyt jelenthetnek a lovakra (lovasokra, fogatra is), hiszen a lovaknál erősebbek.

Az öszvér alaptermészete a szamáréval rokon. Így, minden ellenkező híreszteléssel szemben okos és értelmes, képes megérteni az ember szándékait és ebben segíteni. De csak akkor, ha megértéssel és türelemmel végzik a betanítását, feladathoz szoktatását. A „tanulatlan”, elrontott öszvérrel keserves lehet a munkavégzés. Amíg a lónál eredményre vezethet az erőszak, a betörés, addig az öszvérnél ez kizárt – nem tűr semmiféle erőszakoskodást.