Pethes József állatvilág, állattenyésztés, állattartás, háziállatok, fajok, fajták
Hajdanán sok parasztudvarban helye volt a pulykának, de az iparszerű mezőgazdasági termelés térhódításával háttérbe került ez a szárnyas. Már kezdik újra felfedezni.

A régi magyar fajták majdnem kihaltak, de szerencsére még időben sikerült őket megmenteni. Így ma már bárki hozzájuthat bronz-, réz- vagy parlagi fehér pulykákhoz. Ezeket viszont csakis külterjes viszonyok mellett, legelővel rendelkező portán szabad tartani. Főleg a biogazdaságok jöhetnek számításba, ahol több növényt is termesztenek és több állatfaj található.
A pulyka ugyanis legelő baromfi: nemcsak a gyümölcsöket, zöld növényi részeket szereti, hanem nagyon hasznos munkát végez rovarok, egerek és csigák elfogyasztásával. A madár ugyanakkor igényes szállására. Ezért ólja legyen déli fekvésű, száraz és világos, tehát ablakkal rendelkezzen. Fontos, hogy az ól fala meszelhető, fertőtleníthető legyen. Gondoskodni kell a kényelmes elhelyezésről is, ezért négyzetméterenként 1-2 állattal kell számolni. Ha ülőrudakat is elhelyezünk, akkor 2,5-2,8 méteres belmagasság szükséges, hiszen a pulykák szívesen pihennek a magasban, nyáron még fákon is alszanak. Az ülőrudak lehetőleg egy magasságban legyenek, mert a pulykák mindig a legmagasabb helyet keresik, és a felsőkért állandóan verekednének. Gondoskodni kell tojófészekről, etető- és itatóedényekről is. Ma már sok helyen alkalmaznak öntetőket: a kerek bádogedények előnye, hogy könnyebben tisztíthatók, fertőtleníthetők, ezekből kényelmesebben esznek az állatok és többen férnek el körülötte. Az önetetőket jól lehet helyettesíteni 40-60 cm magas lábakra szerelt, 25-35 cm széles és 15-20 cm mély fa- vagy bádogvályúkkal. Ezeket célszerű lefedni 10-12 cm nyílású sodronnyal vagy lécrácsokkal, nehogy kikaparják a takarmányt. Mivel a pulyka sok vizet igényel, itatójukban állandóan legyen friss víz. Ajánlatos más baromfitól elkülönítve tartani: egyrészt egészségügyi szempontból, másrészt ingerlékeny állatról lévén szó, könnyen összekap más fajjal.