B.J. növényvédelem, kertészet, szőlészet, árutermelés, kiskert
Részesítsük előnyben a környezetkímélő módszereket

Nagyon nem szeretnék mostanság a kaliforniai pajzstetű, a bimbólikasztó bogár vagy a takácsatka bőrében lenni.  Nemcsak azért, mert szűk lenne nekem, hanem azért is, mert nehéz idők elébe néznek. Nemrég még biztonságos búvóhelyükön szunyókálva hallgatták a hógolyózó gyerekek zsivajgását, amikor téli álmukban egyik oldalukról a másikra fordultak, de most hamarosan olyan üldöztetésnek lesznek kitéve, amihez csak az egykori boszorkányüldözések foghatók. Tűzzel-vassal fogják irtani őket, esetükben egészen pontosan lemosó permetezéssel. Elárasztja és megfojtja őket a paraffinolaj vagy az Agrol.

A másik, akivel szintén nem cserélnék semmi szín alatt, az a lisztharmat. Ő sem érezheti  magát biztonságban, a különbség csupán annyi, hogy az ő életére poliszulfidkén-tartalmú vegyszerekkel törnek.

A peronoszpóra a veteményeskertben is megjelenhet. Csakúgy, mint említett társai, ő is kénytelen veszélyes életet élni. Rá is a permetezés fenyegető réme leselkedik mankoceb hatóanyag-tartalmú szerek képében.

És ha a sodrómoly azt hiszi, hogy ő megúszhatja, akkor nagyon téved. Ellene a sodrómolyhernyók elleni rovarölő szert vetik be.

A monília és a levéllyukacsosodás ellen réz-hidroxid vagy rézoxi-klorid hatóanyagú szerekkel folyik a küzdelem, aminek kimenetele nem lehet kétséges.

Vajon hogyan érezheti magát a kis téliaraszóló és a nagy téliaraszoló, még ha csak tojásként létezik is jelenleg? Az ő életükre is a paraffinolaj-, napraforgóolaj-tartalmú permetezéssel törnek, vagy az Agrol Plusz, a Nevikén, a Biola nevű szerek valamelyikével.

Sok mindenki kimaradt a felsorolásból (a ventúriás varasodás, a keleti gyümölcsmoly, a barackmoly, a közönséges teknőspajzstetű, a palántadőlés, a botrítisz stb.), de egy biztos, ők sem ússzák meg szárazon!