B.J. növényvilág, szőlészet-borászat, kertészet, állatvilág, növénytermesztés, növényvédelem, árutermelés, kiskert
Enyhe tél után több a kártevő

Az idei enyhe tél nemcsak a fűtésszámlánknak kedvezett, hanem az áttelelő kártevőknek és kórokozóknak is, amelyek a tavasz közeledtével alig várják, hogy mohón rávethessék magukat kertünk virágaira, terményeire. Hogy ezen tud-e változtatni valamit az a néhány igazán fagyos, csikorgóan hideg téli nap februárban, és Mátyás, aki még felidézheti pár napra a telet, az majd elválik. A szőlőben számítani kell az áttelelt pajzstetvekre, levélatkákra, a szőlőilonca hernyóira és a szőlőmolyok bábjaira. A gyümölcsösben pajzstetvek, lisztharmat, sokféle hernyó támadására kell felkészülnünk.

A márciust, talán a legszebb nemzeti ünnepünk felezi meg. Előtte alig várom, hogy felüsse fejét az első hóvirág a hó alól, és a fű között vadászom az első ibolyákra, utána meg máris a kertek alatt toporog a három jóbarát: Sándor, József és Benedek. Ők hozzák nekünk a meleget, zsákszámra. Sándor napjához (március 18.) kötik a zab, az árpa és a fehérbab vetésének időpontját bizonyos vidékeinken. József napját (március 19.) a tavasz első napjának tekintjük. A néphagyomány úgy tartja, hogy e napon szólalnak meg a madarak és ekkor engedik ki először a méheket is. A Benedek-naphoz (március 21.) fűződő hagyomány: ha dörög az ég, száraz nyarunk lesz.
A szőlő metszésével foglalkozva megfigyelhetjük, hogy a friss metszési felületen nedvesség jelenik meg, mert a nedvkeringés már beindult a növényben. Ettől a jelenségtől csak akkor kell tartani, ha a nedv ráfolyik a rügyre és nyálkagombák telepszenek meg benne. Ez a rügyek pusztulását okozza, amivel jelentős kár is keletkezhet. Ezért olyan metszfelületet alakítsunk ki, hogy a lecsorgó nedv kerülje ki a rügyeket.
Nemcsak a szőlő metszésének van itt az ideje, hanem a gyümölcsfákénak is. Érdemes a fák tövébe komposztot hordani és a talajba dolgozni.

Most kell elvetni a zöldségek vetőmagvait, természetesen melegágyba, hogy aztán a tartós jó idő beköszöntével végleges helyükre ültethessük a palántákat.