Mezőgazda egészség
A sárga gyömbér, vagyis az indai sáfrány gumóját elsősorban fűszerként ismerhetjük. Ettől a növénytől sárga a curry például, de számtalan étel és ital elengedhetetlen hozzávalója. A gyógyászat területén is igen sok eredménye van a fogyasztásának. Javítja az emésztést és a zsíranyagcserét, fertőtlenít, gyulladáscsökkentő, segíti az immunrendszer egészséges működését.

A konyhai felhasználáson kívül tehát gyógyhatása miatt is érdemes alkalmazni. Aranysárga, por alakban szinte minden élelmiszerüzlet fűszerpolcán megtalálható a sáfrány.

A szépségipar is előszeretettel veti be ezt a növényt, ugyanis remek arcpakolás készíthető belőle zsíros bőrre, s számtalan fogfehérítő készítményhez is alkalmazzák.

Az aranysárga kukumatej receptje

Hozzávalók:

- 3 dl tej, ami lehet növényi is

- 1 teáskanál kókuszzsír

- ½ teáskanál kurkuma por vagy friss kurkuma gyökér

- Választható fűszerek: gyömbér, fekete bors, fahéj, zöld kardamom, ánizs, szegfűszeg

- Méz

 

Elkészítése:

Tegyük fel a tejet forrni, adagonként fél teáskanál kurkumával. Adjuk hozzá a kókuszzsírt és forraljuk össze. Hagyjuk hűlni pár percet és mikor iható hőmérsékletű lett, tegyünk hozzá mézet. Ez az alap ital.

Ezt variálhatjuk azzal, ha a tejhez, a kurkumával együtt további fűszerereket adunk.