Mezőgazda egészség
Akkor teszünk jót szervezetünkkel, ha mindig olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk, amelyeknek éppen szezonja van. A borongós tél eleji napokon mindenkinek mosolyt csal az arcára, ha az utcán sétálva megérzi a sült gesztenye illatát. Pedig kellemes illatanyaga és íze mellett számtalan pozitív élettani hatása is van, ha gesztenyét fogyasztunk.

 A gesztenye E-vitaminban igen gazdag, amely elengedhetetlen összetevője kell legyen étrendünknek. Mivel ez is olyan vitamin, amely zsírban oldódik, ezért szervezetünk csak rövid ideig tárolja, ez az oka annak, hogy pótlásáról is rendszeresen gondoskodnunk kell.

Az E-vitamin erős antioxidáns, vagyis segíti a szervezetben felgyülemlett szabad gyökök semlegesítését. Segíti az agyműködést, csökkenti a szívbetegségek és a trombózis kockázatát, görcsoldó hatású és egyes kutatások szerint bizonyos rákfajták kialakulása is megelőzhető vele. Remek immunerősítő hatása van.
A szépségiparban különböző öregedésgátló és ránctalanító termékek fontos összetevőjeként használják.
Az E-vitaminon kívül tartalmaz még B1, B2, B6 és C-vitaminokat is.
 
A szelíd gesztenye ásványi anyag tartalma magasabb, mint a többi gyümölcsé, amely az átlagosnál jóval magasabb szárazanyagtartalmának köszönhető.
 
Fogyasztásával javul az emésztés, az étvágy és fokozza az inzulintermelést, amely által nagy eséllyel csökkenthetjük a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását.
 
A gesztenyéből készítenek teát is, amelynek jótékony hatása van megfázás, vagy egyéb légzőszervi megbetegedések esetén.
 
Gyengeség és fáradékonyság esetén is segíthet, ugyanis fogyasztása élénkít, csökkenti a vérszegénységet, így frissebbnek és erősebbnek fogjuk érezni magunkat tőle.