Mezőgazda egészség
Ez a gyümölcs az ősidőktől fogva az egészség egyik legfőbb szimbóluma volt. Hazánkban rengeteg fajtáját megtalálhatjuk az év majdnem minden szakában, így folyamatosan fogyasztható, s számtalan jótékony hatása ismert. Most is éppen szezonja van, ezért ha figyelünk arra, hogy mindig idénygyümölcsöket fogyasszunk, most bőven dúskálhatunk az almafajtákban.
Ebben a csodálatos gyümölcsben rengeteg fontos és nélkülözhetetlen ásványi anyag található. Tartalmaz kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat is, de ezek csak a legfontosabbak. Az almában ugyanis több mint húszféle ásványi anyag található, de ha mindez még nem lenne elég, fogyasztása során bőven elláthatjuk szervezetünket A-, B- és C-vitaminnal is.
Magas rosttartalma miatt elképesztő salaktalanító hatása van. Csökkenthetjük vele a székrekedés tüneteit, a benne található pektin pedig védőréteget képez a bél nyálkahártyáján. Emiatt adják előszeretettel lázas betegeknek is.
Az alma serkenti a vérkeringést, emiatt enyhítheti az érelmeszesedés tüneteit, ráadásul savtartalma miatt az emésztésünkre is jótékony hatással van.
A legtöbb méregtelenítő kúra alappillére az alma, ugyanis fogyasztásával csökkenthető a vér koleszterinszintje és tehermentesíthetjük a veséket is, s akár megelőzhetjük a vesekő kialakulását is.
A népi gyógyászat köszvény, fogínyvérzés és skorbut ellen is ajánlja, de hatásos hányinger és tengeri betegség leküzdésére is.