Mezőgazda egészség
Márpedig itt tart a változó világ: a kecsketej literjét ma négyszáz, a sajt kilóját 4-5 ezer forintért kínálják – már ha kapni lehet egyáltalán!

 A változást korunk táplálkozástudatos fogyasztói idézték elő, akik az „ételed az életed” jegyében a legteljesebb értékű élelmiszereket részesítik előnyben, amelyek közé a kecsketej is tartozik.

Teljes joggal, hiszen ha azt állíthatjuk róla, hogy a kecske tejének beltartalma áll legközelebb az anyatejéhez, és kiválóan alkalmas az anyatej kiegészítésére vagy a baba szoptatás utáni táplálására, akkor az valóban értékes táplálék.

A tehéntejhez képest jóval kisebb mennyiségű tejfehérje-allergént tartalmaz, így az erre érzékenyek is ihatják. Laktózból is kevesebb van benne, a laktózérzékenyek is könnyebben emészthetik. A kecsketejben lévő zsírok is kedvezőbb összetételűek, mint a tehéntejben találhatók, jobban emészthetők, gyorsabban hasznosulnak és nem tárolódnak testzsírként a szervezetben. Ugyanakkor e zsírféleségek csökkentik az összkoleszterin-szintet is, ezért a kecstej fogyasztása mérsékli a szívbetegségek kockázatát.

Ásványi anyagai közül a jelentős kalcium- és foszfortartalma a csontszövetet erősíti, a cink és a szelén pedig antioxidáns hatású, illetve védelmet nyújt az idegrendszer sorvadásos betegségeinek megelőzésében. Rendszeres fogyasztása segíti a vas fölszívódását, ezáltal a hemoglobin-képzést a szervezetben, így fölgyorsítja a vashiányos vérszegénységben szenvedők gyógyulását. A kecske szinte minden növényi táplálékot elfogyaszt, ha takarmányát gyógynövényekkel egészítik ki, alkalmassá válik speciális gyógytej előállítására is.

A kecskesajt már az ókori időkben is nagy becsben tartott étek volt, olyannyira, hogy Homérosz is említést tesz róla az Odüsszeiában. Markáns ízű, igen tömény élelmiszer, zsírtartalma 40-50 százalékos. Sokféle formában készül, így lehet lágy, félkemény és kemény, natúr, fűszeres vagy éppen penészes, de létezik tehén- vagy juhtejjel kevert változata is. A sajton kívül a kecsketúró, valamint a tejsavóból készült orda is értékes, ízletes táplálék.