Valló László állatvilág, énekes madarak, madárélőhelyek védelme
A búbos cinege és a barkóscinege állandó madaraink

Ezúttal két cinege formájú kis madárral ismertetjük meg az olvasót: a búbos és a barkós cinegével, amelyeket látni élményszámban megy. Cinege formájúnak mondtuk őket, mert a búbos cinege valóban az, de a barkóscinege legföljebb csak távoli rokon.

A búbos cinege a kiterjedt fenyvesek lakója, főként a nyugati határvidék (az Alpokalja) területén figyelhető meg, de kisebb számban jelen van az Északi-középhegységben is. Állandó madarunk, hazai fészkelő állománya négyezer párra tehető, természetvédelmi értéke 25 ezer forint. Jellegzetessége a hátra hajló, hegyes bóbitája, közelségéről pirregése, „gürrüzése” árulkodik, ami egyedülálló jelzőhang a cinkék között.

A fészeképítés gondját a tojó gyakran magára vállalja; a korhadó fatörzsek, öreg tuskók puhább szövetében maga vési ki hegyes csőrével a költőüreget, amelyet mohával, pihetollakkal, pókhálószövedékkel bélel. Ebbe érkezik március végén a 4-8 tojás, amin az anyamadár egyedül kotlik. A fiókákat mindkét szülő eteti, kora hajnaltól késő estig. Főként a fenyők koronáiban gyűjtik a petéket, bábokat, pókokat, rovarokat, amivel igen sok rovarkárosítótól szabadítják meg a tűlevelű erdőket. Megtelepedésüket mesterséges fészekodúkkal, illetve téli etetéssel segíthetjük.

A barkóscinege a nádasok gyakori énekese, ahol csilingelő hangjával még a késő őszi, téli időszakban is megvidámítja a természetjárók szívét. Hazánkban főleg az Alföld nagyobb tavait, mocsarait, halastavait övező nádasok nyújtanak otthont neki. Védett madarunk, értéke 50 ezer forint. Noha rendszertani besorolása vitatott (egyesek a papagájfélékkel, mások a poszátákkal rokonítják), annyi bizonyos, hogy szép öltözetű, csinos kis madár. A hím példányok föltűnő sötét színű barkót viselnek. Fészkét a nád vagy a gyékény megtört szálaira rakja, fészekalja 4-8 tojásból áll, évente két-három alkalommal költ. Rovarokkal, apró csigákkal, pókokkal táplálkozik, télen a nádmag a fő eledele. Állandó madarunk, hazai fészkelő állománya 12-15 ezer pár, ami megnyugtató arány.