Mezőgazda tudomány
A gombák se nem növények, se nem állatok. Fotoszintetizáló zöld színtest nincs bennük, de spórával szaporodnak, mint a harasztok, mohák, páfrányok.

 Ugyanakkor úgy jutnak táplálékhoz, miként az állatok: a már kész szerves anyagot veszik magukhoz - például az elpusztult élőlények maradványaiból, vagy valamely gazdanövény gyökeréből, amellyel szimbiózisban, azaz kölcsönösen előnyös együttélésben léteznek, de teszik ezt élősködők, azaz paraziták módjára is. Sejtfalukban kitin található, a rovarok kültakarójának alkotóeleme, ami az ember számára nehezen emészthető.

Gombaország mintegy 120 ezer fajt számlál, ezek közül Európában 4000 termőtestes gomba él, amelyekkel az őszi erdőt-mezőt járva, illetve a piacon találkozhatunk. Közülük mindössze 300 mérgező, és csak néhány a gyilkos mérgű, de jaj annak, aki ezeket nem ismeri és megeszi. Ezért minden esetben csak termesztési igazolással rendelkező árustól származó, vagy gombavizsgáló szakellenőr által fogyasztásra alkalmasnak ítélt, gyűjtött gombát használjunk föl!
 
Táplálkozási értékük megítélése viták tárgya volt, napjaink modern vizsgálati módszerei ezt egyértelművé tették. Az ehető gombák 90 százaléka víz, ezért romlik meg hamar a nyers gomba, de a kész gombás étel is. Fehérjéjük minősége kedvező, de csak igen keveset, néhány százalékot tartalmaznak. Kalória- és szénhidráttartalmuk csekély, zsír pedig alig van bennük, mindez a fogyni vágyók, cukorbetegek számára előnyös. Értékes részük B- és D-vitamin tartalmuk (az utóbbinak csak elővitaminja van bennük), konyhai fölhasználásukban azonban leginkább ízükkel, zamatukkal tűnnek ki, különösen a vadon termő fajok.
 
Hatóanyagaik révén növelik az emésztőnedvek kiválasztását és elősegítik a velük együtt fogyasztott étel tápanyagainak hasznosulását. Mindebből következik, hogy a gombák leginkább kiegészítő (ízesítő, köret) szerepet játszanak a táplálkozásunkban. Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) heti negyed kilónyi gombafogyasztást tart ajánlatosnak, mivel a vadon termő gombák sok nehézfémet (ólmot, higanyt, kadmiumot) képesek magukban fölhalmozni. Emiatt a városok, ipari területek közelében nem is ajánlatos gombát szedni.