Mezőgazda egészség
Napjainkban egyre inkább ismertté vált ez a fűszernövény, amely egyben gyógynövény is.
A gyömbér hatóanyagokban gazdag gyöktörzséért termesztik, s ezt használjuk fűszerként: nyersen tisztítva vagy szárítva. Íze nagyon jellegzetese, kissé csípős és fanyar.

Ételek ízesítése mellett rendkívüli gyógyhatásai miatt nagyon népszerű. Fitonutriens tartalma miatt használják gyulladáscsökkentésre, hörghurutra, emésztési problémákra, reumás fájdalmakra, étvágytalanságra. Remek antioxidáns, csökkenti a szabad gyökök negatív hatását.

Fő összetevői: B6- és C-vitamin, illóolajok, ásványi anyagok - kalcium, magnézium, kén, foszfor és kálium.

Télen remek teát készíthetünk belőle:
 
Hozzávalók:
1 l víz
50 g reszelt friss gyömbér
2 db fahéjrúd
5-6 szem szegfűszeg
1 narancs leve és reszelt héja
1 citrom leve és reszelt héja
1 csipet feketebors
1 csipet só
2 evőkanál méz


Elkészítés:
Forraljuk fel a vizet a reszelt gyömbérrel, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a borssal. 10 percig főzzük, majd vegyük le a lángról, tegyük bele a narancs és a citrom héját és levüket, a mézet és a sót, majd még 3- 4 percig hagyjuk állni. Ezt követően fogyaszthatjuk forró italként, vagy akár hidegen is.