Valló László kertészet, kertészkedés hónapról-hónapra, tökfélék
Fogyasszuk változatosan elkészítve egész télen!

Egyre népszerűbb zöldségfélénk a sonkatök, amiben komoly szerepe van kis termetének és megbízhatóan édes ízének. Ugyanakkor szénhidrátban és vitaminokban gazdagabb, mint a többi sütőtökféle, karotinból (az A-vitamin elővitaminjából) pedig különösen sokat tartalmaz. Termése fagymentes, hűvös helyen hónapokig is eltartható, ami szintén jó ok arra, hogy helyet adjunk neki a kertben.

Mint minden tökféle, ez is melegigényes, a borús, hűvös nyarakon érése késő őszre tolódhat. Fényigénye ellenben csak közepes, így enyhe árnyékban, kerítés mellett, ritkább lombozatú gyümölcsösben is jól fejlődik. Nem kényes a termőföldre sem, a szélsőségesen rossz tulajdonságú talajok kivételével mindenütt termeszthető.

A frissen szerves trágyázott termőterületet különösen is meghálálja. 3-5 kilót juttassunk ki négyzetméterenként, ha erre nincs módunk, fészektrágyázással elégítsük ki a tápanyagigényét. Vízigényesebb a nagyobb termésű sütőtököknél, mert gyökere csak 20-30 centiméter mélyen hatol a földbe, ezért kevésbé tűri a szárazságot is. A sonka sütőtökre is igaz, hogy hatásosabb az öntözése, ha kevesebb, de nagyobb adagú vízmennyiséggel oltjuk a szomját. Magját április végén, május elején vessük, egy méteres sor és 40 centis tőtávolságra. Ha a fészkes vetés mellett döntünk, fészkenként 3-4 magot vessünk, ezeket 2-3 centis földdel takarjuk.

A termést késő ősszel takarítsuk be. Csak a teljesen érett kabakot vágjuk le éles késsel, úgy, hogy a termést védő viaszréteg a legkevésbé sérüljön. Az ép, egészséges tökök tavaszig eltarthatók, fontos azonban, hogy ne tartsuk ezeket hideg aljzaton (betonon, kövön), mert a rajtuk kicsapódó pára miatt megbetegszenek. Ezért legjobb, ha kartondobozban vagy faládában tároljuk.


TURMIX SONKATÖKBŐL? IGEN!

Hozzávalók: fél kiló érett sonkatök, tej, egy csomag vaníliás cukor és 30 milliliter habtejszín.

A tököt puhára sütjük, a húsát elválasztjuk a héjától és egy tálba tesszük. Kis tejet öntünk hozzá, rászórjuk a vaníliás cukrot és botmixerrel turmixot készítünk belőle. Ízlés szerint hígítjuk tejjel, jól elkeverjük, majd poharakba töltjük. A tetejét meghinthetjük őrölt fahéjjal.