Valló László szőlészet, szőlészet-borászat, szőlőtermesztés, szőlőlugas, csemegeszőlő-fajták, otthon hobby kert
Egyre nagyobb az érdeklődés a mag nélküli szőlőfajták iránt

Divatba jöttek a mag nélküli csemegeszőlők, a faiskolák több fajtát is kínálnak. Kérdés, milyen arányt képviselnek majd a csemegeszőlők széles palettáján, ám a választék bővítésében már most komoly szerepet játszanak.

Közös jellemzőjük, hogy védett, meleg fekvést igényelnek, általában jól tűrik a szárazságot, bogyóikból aszalvány, mazsola készíthető. A magvatlan bogyók fogyasztása a kisgyermekek és az epebántalmaktól szenvedők számára különösen ajánlott. Ismerkedjünk meg néhány fajtájával.


Belgrádi magvatlan. Zöldessárga, lédús, ropogós, enyhén muskotályos, ovális bogyók jellemzik, amelyek közepes méretű, kissé tömött fürtben állnak. Erős növekedésű és igen bőtermő, szeptember végén érik, bogyói rothadásra hajlamosak.


Kismis Moldavszkij. Fürtje kifejezetten nagy, szárnyas és közepesen tömött, benne gömbölyű, nagy, hamvas, liláspiros bogyókkal. A bogyóhús ropogós, íze közömbös, héja vékony. Szeptember közepén érik, középerős növekedésű, bőtermő, fagyérzékeny, rothadásra viszont kevésbé hajlamos.


Jupiter. Hosszúkás, húspiros bogyói lédúsak, zamatosak, vékony héjúak, nagy fürtökbe tömörülnek. Szeptember közepén érik, erőteljes növekedésű fajta.


Crimson seedless. Igen édes, rózsaszínű, gömbölyű bogyója ropogós, a bogyók középnagy, vállas fürtökben csoportosulnak. Szeptember közepén érik, erős növekedésű, bogyói rothadásra nem hajlamosak.


Fehér szultán. Kicsi, laza, ágas fürtjeiben gömbölyű, sárga bogyók tömörülnek, amelyek ízletesek, lédúsak. Szeptember végén érik, erős növekedésű, bőtermő, bogyói nem hajlamosak a rothadásra, de a tövét télen takarni kell.

ÜLTETÉS. A szőlőoltványnak 60x60x60 centiméteres gödröt ássunk. Az első két ásónyom földjét (a feltalajt) különítsük el a mélyebb rétegekétől, visszatemetéskor majd az kerüljön a gödör aljára. Előtte azonban terítsünk el a gödörben 5-10 kilógramm érett szerves trágyát vagy kerti komposztot úgy, hogy a gyökér közvetlenül ne érintkezzen a trágyával. Az ültetést úgy végezzük, hogy az oltási hely 1-2 centiméterre a föld fölött legyen.