Valló László szőlőfajta származása, szőlőtermesztés, szőlőfajták leírása, szőlészet-borászat
Egy balatonfüredi ültetvény tapasztalatai

Nem elég, hogy északon született, korán érik és számos gombabetegségnek ellenáll, még aszú is készíthető belőle. Jogos hát fölvetni: mire képes ez a Solaris névre keresztelt németországi eredetű, fehérbort adó szőlőfajta a magyarországi körülmények között? Ezt megválaszolandó Gyukli Krisztián balatonfüredi szőlész-borász 2010-ben tájkísérletbe kezdett a fajtával a Balatonfüred-Csopaki borvidék negyed hektáros ültetvényén.

Elsősorban a dél-németországi Freiburgban lévő kísérleti szőlőskert, valamint az ország északi régióiban, továbbá Dániában, Hollandiában, Svédországban és Ausztriában létesített ültetvények tapasztalati alapján elmondható, hogy a Solaris a peronoszpórának, a lisztharmatnak és a botritisznek ellenálló, augusztus végén már érő fajta, ez utóbbi tulajdonsága révén különösen is kitűnik az északi szőlők között.

Szeptember első harmadára a mustja a termőhelyek többségében húsz cukorfokos, a hektáronkénti átlagtermés pedig 13,5 tonna. De az sem ritka, hogy az októberben szüretelt 26 cukorfokos terméséből kiváló aszúbor készül. Mindezt a Solaris termesztésének hazai tapasztalatai is megerősítették.

A balatonfüredi ültetvény nem látott traktort a sorok között, mint ahogy lombtrágyát és talajjavító készítményeket sem, de elmaradtak a kénes, rezes növényvédelmi kezelések is. Nagy súlyt kapott viszont a sorok közötti zöld takaró ápolása és az idejében végzett, szakszerű zöldmunka.

Gyukli Krisztián a pinceműveletek során sem használt segédanyagokat, nem derítette, nem is szűrte a bort, a beavatkozás a kénezésre korlátozódott. Az eredmény: az augusztus végén átlagosan 20-22 cukorfokkal beérő Solaris már eddig is számos nagydíjjal ajándékozta meg a termesztőjét a rezisztens fajtákból készült borok nemzetközi versenyében.