Valló László kertészet, csonthéjas, diófajták, diótelepítés
Ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag - de igen drága

Noha növekvő érdeklődés mutatkozik az Észak-Amerikában honos pekándió termése iránt, kérdés, hogy háttérbe szorítja-e valaha is a mi közönséges diónkat. Márpedig tény, hogy egy kiló pekándió ára tízezer forint (a közönséges dióé pedig csak háromezer), ami sarkallhatná a termesztőket a telepítésére, hiszen a pekándió számára hazánkban is adottak a termesztési feltételek.

Ültetése, metszése, gondozása is szinte azonos, legföljebb a tenyészterület-igényben lehet különbség, mivel ennek fája magasabb (30 méteresre növő), terebélyesebb, ezért a fákat egymástól 15 méterre tanácsos ültetni.

A pekándió termése a miénknél nagyobb, 3-6 centiméter hosszú, illetve másfél-három centiméter széles, ami vörösbarna színű, kellemes ízű, értékes tápanyagokat tartalmazó belet rejt.

Ásványi anyagokban gazdag, többek között A-, B-, E-vitamint, továbbá kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort és cinket tartalmaz. A diófélék között a legtöbb van belőle a sárga színanyagokból (flavonoidokból), ami betegségmegelőző hatású antioxidáns. Telítetlen zsírsavai nem veszélyeztetik a szívet, sőt csökkentik a koleszterinszintet. Mivel a benne lévő kevés cukor csekély kalóriatartalommal is párosul, ajánlott a fogyókúrázóknak is.

Íze a mi diónkénál valamivel édesebb, aromásabb, pirítva még különlegesebb. Sütemények, torták ízesítője, de adhatjuk húsokhoz, salátákhoz vagy a reggeli gabonapehelyhez is.