Mezőgazda egészség
A fokhagyma a hagymafajták közül a legismertebb és legkedveltebb fűszernövényünk, de akkor is hasznát vehetjük, ha ledönt a lábunkról egy megfázás vagy éppen az egészségünket szeretnénk megőrizni.

 A fokhagyma több mint kétszázféle biológiailag aktív hatóanyagot, vagyis vitamint, ásványi anyagot, enzimet és aminosavat tartalmaz.

Javítja a szív és az érrendszer működését. Egyes alkotóelemei lassítják a szapora szívműködést, aminek köszönhetően javul a szívizom vérellátottsága és a szív teljesítőképessége. Az érelmeszesedésre is jótékony hatással van, méghozzá olyan módon, hogy csökkenti a vérben a káros koleszterin (LDL) szintjét, miközben a jó koleszterinét (HDL) növeli.

Közismert a növény értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is, ami a szem, a láb és az agy szűkült ereiben, vagyis a perifériás, más néven a szívtől távol eső erekben érvényesül. A fokhagyma segíti megszüntetni a puffadást és a felfúvódást is.

Antioxidánsai immunerősítő tulajdonságúak, hatásosak a különböző baktériumok, vírusok és bélfertőzések leküzdésében, ezért hatékony fegyver a megfázásos, köhögéses és légúti megbetegedések elleni harcban.

A fokhagyma számos mikroorganizmus ellensége is, közismert a parazitaellenes hatása. Segít a herpeszvírus és a Candida gomba leküzdésében, továbbá jó féregűző szer. Ezenkívül csökkenti a menstruációs görcsöket, a gyomor és bélpanaszokat.