Mezőgazda egészség
Népies elnevezése: ezerarcú aloé. Változatai: több száz féle változata létezik a világon, de csak néhány rendelkezik gyógyító hatással (pl. Aloe ferrox, Aloe arborescens, Cal aloe).

  Az Aloe vera örökzöld, pozsgás, húsos levelű, pettyegetett mintázattal. Évelő növény, virága sárga, csöves, évente ered a levélrózsa közepéből. Hazánkban is termesztik, üvegházi körülmények között. Húsos, pozsgás, lándzsa alakú levelei 50 cm-re is megnőhetnek, az egész növény magassága 120 cm lehet. Kizárólag leveleit használják gyógyászati célokra; a levelek egyes részeit más és más célokra hasznosítják. Az a sűrűn folyó, kocsonyás nedv, amivel az Aloe verát leginkább azonosítani szokták, a növény leveleinek belső részéből származik. A levél szerkezetében, a legkülső rétegek és e között a kocsonyás rész közötti sárgás, keserű ízű lé szárításával nyerik az aloe latexet (tejnedvet). A kereskedelemben ezt aloe hepatica vagy aloe barbadensis néven hozzák forgalomba. (Utóbbi nem azonos az Aloe barbadensis Mill. nevű fajjal).

A levélzet kétéves vagy annál idősebb példányokról levágva, majd préselve. Speciális tartósítási eljárásokat igényel, gyorsan romlik.

Hatóanyagai: Ásványi anyagok, nyomelemek, különböző szacharidok, aminosavak és számos enzim található benne. Aloin A és B, gyantákban és ásványi sókban gazdag.

Népi gyógymód: Évszázadok óta használják székrekedés ellen, felfúvódásra és bőrápolásra, égési sérülésekre, kiegészítő kezelésként.

Felhasználás, alkalmazás. Fertőzést gátló, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és a gombákat. Serkenti a sejtnövekedést. Mélyen felszívódó. Tisztít, méregtelenít, gyorsítja és normalizálja az anyagcserét, regenerálja a bélbolyhokat, tisztítja a felszívó felületet.

Erősíti az immunrendszert, idegnyugtató, fájdalomcsillapító.

Külsőleg: A levél belsejében található gélállomány közvetlenül a kezelendő bőrfelületre kenve is alkalmazható, de előtte tisztítsuk meg a felületet a tüskéktől sé a szennyeződésektől. Alkalmazható ízületi és reumatikus fájdalmakra, allergiás problémákra. Elsősegélynyújtó szerként is alkalmazható, sérülésekre, égési sebekre. Vérzéscsillapító, fertőtleníti a sebet és gyorsítja a sebgyógyulás folyamatát. A kozmetikai ipar gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása mellett a bőr regenerálódását, hámosodását segítő tulajdonságát használja ki a különféle bőrápoló szerek hatóanyagaként.

Belsőleg: Ampulla, italok, kapszula, tea.

Táplálékkiegészítőként az immunrendszer, a gyomor és a béltraktus szabályozója. Vér- és nyirokkeringés, a vese, a máj és az epehólyag funkcióját javító hatású. Artitises és reumás fájdalmakat enyhítő, pszichés állapot és fizikai képességjavító.

Egyéb alkalmazás lehetőségek: Hatása nagyban bővíthető a kasvirág, citromfű, család és körömvirág együttes alkalmazásával a különböző betegségek megszüntetésére.

Figyelmeztetés! Antrakion származékokra érzékenyek esetében alkalmazása orvos ellenőrzése mellett ajánlott. Tartós használatánál ajánlott orvossal konzultálni. Terheseknél, kisgyermekeknél, veseelégtelenségben szenvedőknél, májbetegségnél határozotttan ellenjavalt.

Állatgyógyászati alkalmazás. Égési sérülteknél, egyéb bőrsérüléseknél magát a kivonatot közvetlen felhasználásként, illetve konzervált készítményekben, pl. krémek, zselék és szárított formákban ajánlható.

Növénygyógyászat: Gombás, növényi betegségeknél permetlé formájában, különböző erősségben, alapérték 1:100 higitást alkalmazzunk (saját tapasztalatok).

Homeopátia: GYomornyálkahártya-gyulladás (gastroenteritis), disenteria, inkontinencia, aranyér, kidülledt vénás erek esetén. Őstinktúrától D4-ig. Gyomor- és bélbetegségek, különösen az idült vastagbélgyulladás (cholitis ulcerosa) esetén, máj- és májkapuér-problémáknál. Puffadás, reggeli hasmenés, véres széklet, aranyeres csomók kezelésére.