Valló László kertészet, biokert, almatermesztés, almatárolás, házikerti gyümölcsök
Melyik almafajtát válasszuk a házikertbe?

Nyár közepére már több télialma-termesztő almáskertjében túl voltak a 14. permetezésen – és még koránt sincs vége a növényvédelmi szezonnak. Komoly terhet ró ez a termesztőkre munkában és költségben egyaránt.

Az almásban a varasodás elleni védekezés követeli meg a legnagyobb vegyszerfelhasználást, de bőven ad feladatot a lisztharmat is. Kézenfekvő tehát a nemesítési törekvés a legveszedelmesebb fertőzéseknek ellenálló almafajták előállítására, aminek már vannak eredményei. A biotermesztésben különösen jól hasznosíthatók, de nagyon ajánlottak a házikertbe is. Ám az meggondolandó, hogy egy 200 négyszögöles kertben megéri-e megtermelni az egész éves télialma-szükségletünket, mert gondolnunk kell a termés téli tárolására is.

Könnyebb a dolgunk, ha a nyári és a kora őszi érésű fajtakörből választunk, a téli almafajtákat pedig a piacon vásároljuk meg. Cikkünkben – erre tekintettel – néhány új, ellenálló fajtát ajánlunk olvasóink figyelmébe, amelyek a faiskolai lerakatokban beszerezhetők.

A Piros nevű német nemesítésű alma nyári érésű; augusztus elejétől mintegy három héten át fogyasztható, egy menetben szüretelhető. Középnagy gyümölcse fehéres zöld alapszínű, feltűnő élénkpiros csíkozással. Íze kellemesen savas, édes, üdítő, túlérve kásásodik. A lisztharmatra alig, a varasodásra kissé érzékeny. Igen bőtermő, gyümölcse nem hullik.

A Prima amerikai fajta, augusztus második felében érik, egy menetben betakarítható, 3-4 hétig tárolható. Gyümölcse középnagy vagy nagy, a sárga alapszínen mosott piros fedőszínnel. A termés illatos, kellemesen savanykás, túlérve savai elbomlanak. Bőven terem, de olykor túltermi magát. A korona belsejében a gyümölcs nem színeződik be. A varasodásnak, baktériumos ágelhalásnak ellenáll, a lisztharmatra alig fogékony.

A Freedom szintén amerikai újdonság, szeptember második felében szedhető és két-három hónapig tárolható. Lapított gömb alakú gyümölcse nagy vagy igen nagy, alapszíne sárga, piros fedőszínnel. Krémszínű húsa kellemes, étkezési célra több menetben szüretelhető. Bőtermő, a varasodásnak és egy sor más betegségnek is ellenáll, ez idő szerint a lisztharmatnak is.

A Topaz cseh fajta, szeptember végén kezd érni. Középnagy, kissé lapított gömb alakú termése sárga alapon narancsvörös, csíkozott, húsa sárgás, kemény, íze édeskés, harmonikus. Gyümölcse normál tárolóban januárig, szabályozott légtérben késő tavaszig tartható el. Rendszeresen és bőven terem. A varasodásnak ellenáll, és részben a lisztharmatnak is.