Valló László növénytermesztés, kertészet, gyümölcsfajták, gyümölcsfák, gyümölcsfeldolgozás
Gazdag fajtaválasztékkal hódít a körte

Kezdetben volt a vackor, azaz a kis gyümölcsű fanyarkás-édes vadkörte, amelynek a nemesítését már az ókori rómaiak elkezdték. Napjainkban gazdag fajtakínálat várja a telepítőket, ámde amilyen alkalmazkodók és igénytelenek a nyári érésű vackorok, annál kényesebbek az édes, ízes, illatos, nagy gyümölcsű nemes őszi-téli körték.

Beltartalmát tekintve a körtében több a szénhidrát, mint az almában, ezért táplálóbb. Különleges zamatát finom savésztereinek köszönheti, kissé fanyarkás ízét pedig a csersavnak. Jelentős a vitamintartalma, mint ahogy számottevő a benne lévő kálium és kalcium is. Rostjai élénkítik a bélmozgást, az érett, lédús körte gyümölcskúrához is ideális, mert kitűnő salaktalanító és savközömbösítő. S mivel hatékonyan oldja a húgysavakat, illetve a savkristályokat, jó orvosság a reumások, köszvényesek, vesebetegek számára. Fontos tudni azonban, hogy főleg a téli körték vastag héja nehezen emészthető, puffadást okoz, a nagyobb arányban jelen lévő kősejtek pedig bél- és epegörcsöt is kiválthatnak az arra érzékenyeknél. A kősejtképződés vagy kövecsesedés elsősorban az erősen meszes talajon álló, illetve aszálytól szenvedő ültetvényekben jellemző.

A körte sokkal inkább a kiegyenlítettebb hőmérsékletű, párásabb Dunántúlra való, mint a szélsőségesebb, szárazabb klímájú Alföldre, ahol csak öntözéssel lehet eredményes a termesztése. Legjobb számára a meleg, nyirkos, de vízáteresztő vályog- vagy agyagos vályogtalaj, ami se nem nagyon meszes, se nem nagyon savanyú. Rosszabb minőségű földeken a gyümölcs apró marad és megnő a kősejtképződési hajlam is. Metszése, növényvédelme, szürete, tárolása nagyobb szaktudást igényel, mint a gyümölcsféléké általában.

A gazdag fajtaválasztékból három körtét ajánlunk olvasóink figyelmébe, amelyek részint kiváló tulajdonságúak, részint kölcsönösen porozzák egymást. Az augusztus második felében érő Vilmost sokan a világ legjobb körtéjének tartják.  Érdemes tudni, hogy a Piros Vilmos némileg kevesebbet terem, mint az alapfajta. A szeptember elején érő Conference nagyon édes ízével, a szeptember végén szüretelhető Packhams Triumph pedig kiváló zamatával és kősejtmentességével tűnik ki.

Készítsünk körtesajtot! Nemcsak birsből, körtéből is készíthető gyümölcssajt. A meghámozott körtét megfőzzük, a levét leszűrjük, majd a levet a gyümölcshússal azonos súlyú cukorral, valamint kilónként egy fél citrom levével olyan sűrűre főzzük, hogy fonalat eresszen a kanálról. Ezt követően hozzáadjuk a főtt, áttört körtét és az egészet sűrűre főzzük. A kapott masszát formákban öntjük és egy-két napig száradni hagyjuk.