Valló László kerti károsítók, rágcsálók
"Egér, egér, ki a házból!"

Ahogy közeledik a tél és üresedik a határ, úgy indulnak el a mezőkről biztonságos téli otthon után nézni az egerek és a cickányok. Sokan választják menedékül az erdős-bokros területekkel határos kerteket, szérűket, pajtákat, és a legelszántabbak még a lakóházak pincéjébe, garázsába is beköltöznek.

Ám amíg az egerek irthatók, addig a rovarpusztításukkal nagy hasznot hajtó cickányok védelmet élveznek. Természetvédelmi értékük 25 ezer forint.

Az egérféléknek több mint 800 faja él bolygónkon, még a Déli-sarkra is jut belőlük. Legkisebb fajuk az afrikai törpeegér mindössze öt centis, a legnagyobb pedig a Fülöp-szigeten élő kéregpatkány, ami fél méteres. Közös jellemzőjük a rendkívüli alkalmazkodó képesség; hosszú ideig képesek víz nélkül élni, igen szaporák és almonként sok (gyakran tíz vagy annál is több) utódot hoznak a világra.

Legtöbbjük a szárazföldön él, de vannak fán lakó és vízi életmódú fajaik is. Híresen mindenevők, a csokoládétól kezdve a bőr cipőtalpig mindent megesznek, több fajuk a méhkaptárakra is veszélyes.

A mi ház egerünket aligha kell bemutatni, az főként gabonamagvakon él, de nem veti meg a szalonnát sem, és megrág minden rághatót: számítástechnikai eszközt, elektromos vezetéket. Jól hall, de rosszul lát, szaglása viszont kitűnő, leginkább ennek révén találja meg a táplálékot és fedezi föl társait. Az egércincogás az egymás közötti kommunikáció eszköze. Igen szapora, ötször-hatszor is ellik évente, alkalmanként 8-10 fiókának adva életet. A kicsik igen gyorsan fejlődnek, 6-10 hetes korukra már készek a szaporodásra.

A cickányfélék sokban hasonlítanak az egérfélékre, különbség, hogy nem növekszik a foguk, fő eledelüket pedig a rovarok, csigák, giliszták, pókok alkotják. A legkisebb termetű hazai emlőseink, köztük a télen emberközelbe húzódó mezei cickány testhossza mindössze 6-8 centiméter. Évente 2-4 alkalommal ellik, az utódok száma alkalmanként 3-10 közötti. A kölykök teljesen csupaszok, lárvaszerűek és nem nagyobbak a cserebogárnál, ivarérettségüket csak 8-10 hónapos korukban érik el.

Az anya - talán edzési céllal, vagy az ellenségei megzavarására – sűrűn átköltözteti az almot. Ekkor a kis cickányok egymás farkát a szájukba fogva, mintegy élő láncot alkotva követik sorban az anyjukat.