Valló László kertészet, növénytermesztés, tökfélék, tökfélék nemesítése, kabakosok
Laskatök a magyar gasztronómiában

Istengyalulta töknek is nevezik a laskát, mivel ha megfőzzük, csíkokra esik szét, így nem kell a gyalulásával bajlódni.

A tökfélék változatokban gazdag, népes családjának késő ősszel betakarítható tagja a laskatök (Cucurbita ficifolia). Nagy „vetélytársától”, a népszerű spárgatöktől fejlettebb gyökérzete és erőteljesebb hajtásrendszere különbözteti meg. Termetes levelei ahhoz hasonlóak, de alig karéjozottak. Kissé megnyúlt, szabályos töktermése pedig egészen elütő: sötétzöld alapon márványfehér csíkozású. Egy-egy tő átlagosan nyolc kabakot érlel, ezek súlya elérheti az 5 kilógrammot is. Húsa keményebb, mint a spárgatöké, magja is apróbb. Csak a teljesen kifejlett, érett termés használható föl, mert éretlenül a húsa kissé keserű.

A laskatök régebben népszerűbb volt, újabban ismét érdeklődés mutatkozik iránta. Ebben része van a kiemelkedő cukortartalmának, ásványi anyagokban (foszforban, káliumban, kalciumban) való gazdagságának, illetve jelentős B1-, B2- és C-vitamin tartalmának. Mivel kalóriaszegény, a súlycsökkentő diétában is helyet kaphat. Ha meghámozzuk, darabokra vágjuk és megfőzzük, szálakra esik szét. A belőle kanyarított kapros, habart tökfőzelék elsőrendű étel, de – a rakott kelhez hasonlóan – húsos, rizses egytálétel is készíthető belőle. A termés fűtés nélküli, hűvös, száraz pincében, kamrában hosszú ideig tárolható, akár 4-6 hónapon át.

Hazai nemesítésű fajtája a Téli zöld, amely erős növekedésű és hosszú indát fejleszt. Jelentőségét növeli, hogy egyre általánosabban használt alanya a hajtatott, illetve a korai szabad földi dinnye- és uborkaoltványoknak, mivel a gyökérzetét a fuzárium nem támadja meg.

A laskatököt magvetéssel szaporítjuk, palántázni szükségtelen. A magokat – a többi tökféléhez hasonlóan – legjobb fészekbe vetni, május folyamán, 2x1,5 méteres tenyészterületre. Sűrűbbre ne vessük, mert elburjánzik és rosszul fog termékenyülni. Öntözést, növényvédelmet nem igényel, így a biotermesztésbe is beilleszthető, csak a gyomirtásra kell gondot fordítani.

Szedését akkor kezdjük, ha lombját megcsípi az első fagy. Téli tárolásra kizárólag a teljesen kifejlődött, érett termések alkalmasak. Úgy szedjük, hogy a kocsány ne törjön le a kabakról.

TÖK JÓ FASÍRT. Tökből fasírtot is készíthetünk. Szükséges hozzá egy kiló (istengyalulta) tök, 2 kanál liszt, 1 tojás, bors, só, kapor és olaj a sütéshez. A tököt nagy lyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk, kis ideig állni hagyjuk, majd kipréseljük belőle a vizet. A szikkadt tököt elkeverjük tojással, borssal, kaporral és annyi liszttel, hogy galuska sűrűségű masszát kapjunk. Ezt követően kanállal nagyobb galuskákat szaggatunk, amelyeknek mindkét oldalát pirosra sütjük az olajban.
Készíthetünk hozzá kaporszószt.