Valló László kertészet, biokert, gyógynövényismeret, házikert gyógynövényei
A homoktövis gyógyító hatását már az ókori népek is ismerték

Sokáig nem becsültük azt a kincset, amit a homoktövis, ez a közönséges, sűrű bozótos, ágas-bogas cserje rejt szúrós tövisei között.

Könnyű összetéveszteni a keskenylevelű ezüstfával (a mi „olajfánkkal”), ám annak a termései nagyobbak, és csak a madarak értékelik. Azonban a homoktövis bogyó gyógyhatása már az ókori népek körében is ismert volt.

Napjainkban Kína a legnagyobb termesztője, de Finnországtól Oroszországon át Mongóliáig mindenütt telepítik, mint a szélsőséges kontinentális klímát remekül tűrő, igénytelen eurázsiai cserjefajt.

Kiváló téltűrő, amire bizonyság, hogy szépen díszlik Szibériában is, ahol a medvék kedvenc csemegéje. Tudhatnak valamit a mackók, mert mielőtt téli álomra hajtják a fejüket, jócskán belakmároznak a termésből, ami által vitaminnal és nyomelemekkel töltik föl a szervezetüket.

A homoktövis alkalmazkodóképessége legendás; a folyóhordalékokon, a tengerparti dűnéken éppúgy megél, mint a rossz szerkezetű, száraz, sós (szikes) talajokon vagy az agyagos kőmálladékon. A nagy hidegeket is tűri, mint ahogy a szárazságot is, de a pangó, belvizes területeken nem él meg. Különlegessége az is, hogy a gyökerén lévő gümők réven megköti a levegő nitrogénjét. Egyedüli gyöngéje, ha a talajban nagyon kevés a foszfor. Biotermesztésre kiválóan alkalmas.

A homoktövis gyógyhatása is legendás: így többek között immunrendszer erősítő, öregedést gátló, legyöngült állapotból följavító, koleszterincsökkentő, C-vitamin tartalma a citromnak tízszerese.

Vadon termő példányainak gyűjtése tilos, nemesített fajtái a faiskolákban kaphatók.

Ősszel telepítsük 3x3 méteres térállásra, és mivel szélporozta és kétlaki cserje, 9 nőivarú példányhoz egy hímivarút társítsunk.