Mezőgazda otthon hobby kert
A nálunk kapható sok különféle igényű orchidea – gondozását tekintve – néhány ponton hasonlóságot mutat. Úgy gondolom, hogy az eredeti élőhely bemutatása hozzásegíti az orchideatulajdonosokat ahhoz, hogy növényeik jól érezzék magukat, megfelelően fejlődjenek és bőségesen virágozzanak. A virágüzletekben kapható, a kiállításokon látható, és otthon, akár az ablakpárkányon is tartható orchideák a szubtrópusi és a trópusi éghajlatú területekről származnak. Ezen belül viszont változó helyeken, tengerpartokon, csöpögős esőerdőkben, hegyoldalakon különböző magasságokban, az ún. köderdőkben vagy éppenséggel félsivatagos szavannákon élnek.

 A orchideákra egyaránt jellemző a magas fényigény. Az Egyenlítőhöz közeli területeken a fény intenzitása sokkal erősebb, mint a mérsékelt égövi területeken, és egész évben egyenletesen éri a fény a növényeket, mert a nappalok és éjszakák hossza között nincs túl nagy különbség.

Az orchideák ezeken a területeken epifiton életmódot folytatnak. Ez azt jelenti, hogy a növények magasan, a lombkorona szintjén, ágvillákban összegyűlt humuszban vagy léggyökereikkel a faágakra kapaszkodva élnek.

A gyökereik szabadon vannak, szabadon éri őket a víz és a levegő. Itt kell rögtön eloszlatnom egy félreértést. Nagyon sokan úgy vélik, hogy az orchideák paraziták, és fákból vonják el a tápanyagot. Ez nem így van! Az orchideák nem paraziták, a fák ágait csak támasztékul használják, hogy közelebb kerüljenek a fényhez, mert az őserdők mélyén nem jutnának hozzá az éltető napsugárhoz.

Az orchideákat a rendszeresen ismétlődő trópusi záporok öntözik, és időnként az esővízben oldott madárguanó szolgál számukra tápanyagul. Ezek a langyos záporok, amilyen hirtelen jönnek, olyan gyorsan tovább is vonulnak, ismét kisüt a nap, és feltámad a szellő. A meleg hatására az esővíz elpárolog, a levegő relatív páratartalma pedig megemelkedik. Az orchideák rövid időn belül ismét szárazak lesznek. A fény még a lombok takarásában is erős. Az orchideák számára éppen ezért a fény, a hőmérséklet, az öntözés, a levegő páratartalma és a táplálkozás az az öt legfontosabb, egymástól függő és egymással összefüggő szükséglet, amelyekre állandóan tekintettel kell lennünk, ha sikeresen szeretnénk orchideákat tartani és virágoztatni.