Valló László szőlészet, szőlészet-borászat, csemegeszőlő-fajták, szőlőtermesztés, szőlőmetszés
Nagy fürtű, hamvaskék bogyójú, lédús csemegeszőlő

Új fajtával gazdagodott csemegeszőlő választékunk: színre lépett Réka, ideálisan nagy, tetszetős fürtjeivel, nagy, hamvaskék bogyóival és jó termesztési tulajdonságaival. Minthogy szeptember második felében érik, jól illeszkedik az Attila, a Teréz, a Hamburgi muskotály és az Itália csemegeszőlők által alkotott érési sorba.


Réka a kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet szülötte, tavaly kapott állami minősítést, így még kevéssé ismert, ám nagyon érdemes arra, hogy minél ismertebbé váljon. Néhány faiskola már kínálja oltványát. A minősítését végző szakemberek véleménye szerint a fajtával sikerült gazdagítani a szeptember végén érő választékot a nagy fürtű és nagy bogyójú csemegeszőlők sorában. A szilvához hasonlóan hamvas, kék bogyói kitűnnek a piaci kínáltból. A bogyók húsa lédús, ropogós és édes, a mag alig észrevehető.


Termesztési tulajdonságait tekintve a Réka igényes. Kifejezetten melegkedvelő, a fagyoktól védett fekvés ideális a számára. A bőséges tápanyagot, a rendszeres vízellátást meghálálja, homoktalajon is jól terem. Erős növekedésű tőkéjének lombozata a hosszú hajtásoktól és a sok hónaljhajtástól dús, emiatt rendszeres és gondos zöldmunkát igényel. A nagyon sűrű lombsátorban erős az önárnyékolás, ami miatt a lombozat tekintélyes része nem jut elég fényhez. Magas művelésre és szálvesszős metszésre alkalmas, de a szakemberek szerint szép lugas is nevelhető belőle. Látványos a nagy, hamvaskék fürtök sora a szép, fűzöld levelek között. Bőven terem, a peronoszpórára és a lisztharmatra közepesen fogékony, a szürkerothadásra nem hajlamos.