Valló László dísznövényismeret, díszkert, évelő dísznövények, évelőfajok
Az árnyékliliom díszes lombjával, változatos virágaival hódít

Kevés olyan árnyéktűrő, sőt kifejezetten árnyékot igénylő, ragyogó kerti díszünk van, mint az árnyékliliom vagy árnyliliom.

A legárnyékosabb kertek sötét zugait is üdévé teszi a zöld számos árnyalatában pompázó, mutatós, nagy, különböző mintázatú leveleivel. Mintegy háromezer fajtája ismert, közülük jó néhány nálunk is kapható.

A magasabbra növő, terebélyes lombozatú változatok a fák árnyékában díszlenek szépen, a különböző mintázatú fajták csoportosan ültetve különösen hatásosak. A keskenyebb levelű, kisebb formák az árnyékos sziklakertek különlegességei.

Virágaik a nyár második felétől nyílnak, amikor az évelők jó része már elvirágzott. De nem ezért szeretjük őket, hanem lombdíszükért, nem véletlen, hogy a legváltozatosabb levelű dísznövényként tartják őket számon.

Az árnyékliliom (Hosta) amilyen szép, olyan igénytelen, elég jól tűri a szárazságot is. De azért a mélyrétegű, jó szerkezetű, szerves trágyával dúsított talajon szebb, nagyobb bokrokat fejleszt, különösen, ha csapadék szűkében öntözzük is

Előnye még, hogy a betegségekre nem érzékeny, azonban a csigák megrághatják a levelét.

Tavasszal, még az első rügyek megjelenése előtt fölszedett töveit kettéosztva szaporíthatjuk. Mint hosszú életű növény, nem igényli a gyakori tőosztást.

Fajtái közül a 60-80 centiméter magas bokrú Hosta sieboldiana fényes, szív alakú, kékeszöld leveleivel tűnik ki, míg a Hosta plantaginea nagy, kellemes illatú virágaival.