Valló László gabonafélék, gabonafélék termesztése, növénytermesztés
2011-ben a kölestorta volt az év tortája

Noha a hántolt köles és ennek bio változata napjainkban már gond nélkül beszerezhető, továbbra sem árt egy kis hírverés ennek a nem mindennapi gabonafélének.

Hatezer évvel ezelőtt már Mezopotámiában termesztették, és napjainkban is a világ népessége harmadának naponta fogyasztott, alapvető élelmiszere, főként Afrikában és Ázsiában.

A középkorban hazánk egyik legfontosabb gabonája volt, idővel a kenyérgabonafélék, majd a rizs és a krumpli fokozatosan kiszorították. Legtovább az Alföldön tartotta magát, ahol a köleskása sokáig elmaradhatatlan része volt a táplálkozásnak. De készült belőle leves, gombóc, prósza, felfújt, és használták töltelékként is, például gombához.

Napjainkban kenyeret is sütünk belőle, de élünk vele kásaként, köretként, édességként, a különböző ízesítésű extrudált bio kölesgolyók pedig egyre népszerűbbek a fiatalok körében is.

A köles nem olcsó élelem, pedig maga a gabonaféle szerény talaj- és vízigényű, s minthogy rövid tenyészidejű, másodtermésként hasznosítható, ugyanakkor mivel kevesebb a károsítója, biotermesztésre is alkalmas. Igen ám, de egyenetlenül érik, ami igencsak macerássá teszi a betakarítását: viaszérésben kell aratni és azonnal tisztítani, szárítani, hogy minél kevesebb szem peregjen ki. Ezért a nemesítés fő iránya, hogy az újabb fajták többet teremjenek és mind nagyobb arányban érjenek egyszerre.

A gazdag tápanyagtartalmú köles érdemes arra, hogy olcsóbbá válva minél többek gyakorta fogyasztott élelmiszere legyen. Érdemei között elsőként említhetjük, hogy lúgosító élelem, fogyasztásával fenntartható a szervezetünk egészséges pH egyensúlya.

Gluténmentes, így a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Kevés kalóriát, ugyanakkor sok rostot tartalmaz, a főtt köles jó helyettesítője vagy váltója lehet a reggeli zabpehelynek. Előnyös azért is, mert hamar megfő, magnéziumban, B-vitaminban gazdag, fogyasztása segíti az emésztést és – a szervezet szerotonin termelését élénkítve – javítja a hangulatot. Ilyenformán a kölestorta, a köles sütemény vagy a köleskása a vidám hangulatú rendezvények letéteményese lehet.