Mezőgazda otthon hobby kert
Ma már nem tartozik az elérhetetlen luxus kategóriába megvenni egy tő különleges orchideát. Az orchideák ára egyre alacsonyabb, a növények könnyebben elérhetőek, már bármelyik igényes kertészetben vagy virágboltban megvásárolható több fajtájuk.

Mindez szövetkultúrás szaporítási eljárásnak köszönhető. Nem mást jelent ez, mint klónozást. Egy növényből ezerszámra tudnak újabb növényeket előállítani, méghozzá ugyanolyan tulajdonságokkal, mint az anyanövény. A magról történő szaporítás esetében ugyanis az eredmény mindig bizonytalan, az utódok soha nem lesznek teljesen egyformák, és főlag az nem biztos, hogy az esetleg díjnyertes anyanövényre fognak hasonlítani. A klónozásnál ez az esetlegesség kivédhető. Ezzel az eljárással teljesen biztos, hogy az anyanövénnyel mindenben megegyező itódok fognak létrejönni, hatalmas számban. A nagy kertészetek modern laboratóriumai szerte a világban százezerszámra dobják piacra a nagyüzemileg előállított orchideákat.

Ennek a tömegtermelésnek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Kétségtelen előnye, hogy az egyforma, jó minőségű növények alacsonyabb áron elérhetővé válnak mindenki számára. Egy-egy új, kedvezőbb tulajdonságokkal, szebb virágzattal rendelkező növény nagyon hamar eljut a világ bármelyik részébe, bárkihez.

Az ipari méretű szaporítás hátránya viszont, hogy az orchideák a tömegtermelés miatt előbb-utóbb elveszítik különleges értéküket. De remélhetőleg ez az idő még messze van, most még élvezzük gondtalanul az orchidea-tömegtermelés előnyeit.

Vegyük meg azt a növényt, amihez kedvünk van (és persze amit megengedhetünk magunknak), és neveljünk otthon, lakásunkban, üvegházunkban, minél több, minél szebb egészséges orchideát.