Mezőgazda
A bodza - népies nevén a bocfa, csete, fái bodza, fekete bodza - nélkül szinte elképzelhetetlen egy igazi kert. Már az ősidők óta előszeretettel ültették ezt a növényt a házak közelébe. Egyrészt, mert a népi hiedelem úgy tartja, hogy a benne lakó jó szellem megvédi a házat és annak lakóit a tűztől, másrészt a növény egyes részei elképesztő jótékony hatással vannak az emberi szervezetre. Nagyon fontos viszont, hogy figyelmesen kell használni és tudni, hogy mely alkotóelemei gyógyítanak, ugyanis van, ami egyenesen mérgező lehet!

 A bodza fehér virága

A növény ezen része méregtelenítő hatású ugyanis rendkívül magas a flavonoid tartalma. Ennek köszönhetően segíti az immunrendszer erősítését és meghűlés esetén is kiválóan támogatja a szervezet öngyógyító mechanizmusait. Lázcsillapító és nyákoldó hatása miatt remek köptető és bizony természetes hashajtó hatása is van.

 

Ha nem betegek vagyunk, a megelőzésben és a méregtelenítésben is támogathat minket. Kúra szerű fogyasztása vizelethajtó és izzasztó hatású.

 

A virágból készült teát gyakran fogyasztják szimplán élvezeti okokból, hiszen fantasztikus illata és különleges íze van. A forró italon kívül készíthetünk még belőle limonádét, szörpöt, ecetet, tejet és jó néhány ételkülönlegességet.

 

Mire használjuk a levelét?

 

A fehér bodza levele erős méregtelenítő hatású. Íze nagyon intenzív, ez a benne lévő cserző-, keserű anyagok miatt van. Kíméletes a májhoz, a veséhez és nagyon jót tesz a bőrnek. Éppen ezért méregtelenítő főzetet ajánlott belőle készíteni, és kúraszerűen teaként lehet fogyasztani.

 

Erre jó az érett bodzabogyó

 

A növény ezen része nagyon gazdag C-vitaminban, de ezen kívül tartalmaz még A- és B-vitamint. Nagyon magas ásványi anyag tartalma is: a benne lévő magnézium, kalcium, vas és foszfor miatt köhögéscsillapító, enyhíti a torokfájást és, mint többi része erősíti az immunrendszert.

 

A bodza bogyóját is alkalmazhatjuk tisztítókúrához, ugyanis vértisztító, vizelethajtó hatású is. Utóbbi tulajdonsága miatt magas vérnyomás esetén is jótékony lehet a fogyasztása. Egyéb növényekkel - például borsmentával, kakukkfűvel - keverve enyhíti a fejfájás tüneteit. A bogyóból elsősorban teát és immunerősítő italt készíthetünk, de igazi kulináris élményben lehet részünk, ha lekvárt vagy mártást főzünk belőle.

 

Óvatosan, mert mérgező lehet!

Nagyon kell arra figyelni, hogy a NYERS bodzabogyó mérgező anyagokat is tartalmaz, amelyek kizárólag hő hatására pusztulnak el!