Valló László kertészet, növénytermesztés, bogyósgyümölcs, gyümölcstermesztés
Telepítsünk szedret!

Vészesen lecsökkent a szeder termőterülete hazánkban, pedig a piacon változatlanul keresett, és a minőségi termés igen jó áron értékesíthető. Megfontolandó tehát úgy és annyit telepíteni, hogy ne csak a család csemegézzen belőle, hanem jusson eladásra is.
 

Évezredeken át csak gyűjtögették a tüskés szederbokrok termését Európa szerte, ahol őshonos, mint ahogy hazánkban is, kerti termesztése nincs száz éves. Miután 1938-ban Angliában megszületett az első tüskétlen fajta, rohamosan terjedt a kertekben. A szeder címszó napjainkban már a tüskétlen fajtákra vonatkozik a termesztésben, amelyek között a Thornfree máig a legnépszerűbb hazánkban, ennek méltó versenytársa a Dirksen, a Loch Ness, illetve a Hull, noha ez utóbbi inkább hűtőipari célra való. Ezek fajták a faiskolai lerakatokban be is szerezhetők, fontos, hogy a telepítéshez ellenőrzött, konténeres szaporítóanyagukat válasszunk.
 

A málnához hasonlóan a szeder is a második éves termővesszőkön hozza gyümölcsét. A letermett vesszők a szüret után elpusztulnak, az újak az évről évre előtörő sarjakból fejlődnek. Termése is a málnához hasonló bogyó, amely jelentős mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, ásványi sókat és gyümölcssavat. A színagyagát alkotó flavonoidok pedig immunrendszert erősítő, gyulladáscsökkentő hatásúak. Termése friss fogyasztásra, hűtő- és konzervipari célra egyaránt alkalmas. Dzsemnek, szörpnek, lének is jó, a cukrászatban és a tejiparban rendszeresen használt színező és ízesítő anyag. Érett termése különleges bort ad.
 

Szedret telepíteni nem olcsó vállalkozás, már csak az erős támaszrendszer szükséglete miatt sem, de az igényesen létesített, jól termő ültetvény bizonyosan megtérül. Tudni kell, hogy a szeder nem igénytelen, sőt kényes. Szélérzékeny, ezért sorait lehetőleg az uralkodó szél irányába telepítsük. Az erős napsugárzásnak kitett bokrokon megperzselődhet, sőt megfőhet a bogyó, ugyanakkor a nagy hideg megviselheti a töveket. A természetes csapadék nem elég a termesztéséhez. Az utóbbi években, különösen tavasszal kevés az eső. Ha ekkor nem tudunk öntözni, az a termés- és a sarjhozam csökkenéséhez fog vezetni. Tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajon díszlik szépen, sorközét érdemes füvesíteni.
A töveket 2,5 méter sortávolságra ültessük, és ugyanennyire egymástól a sorokban. A termőkorú bokron tövenként 4-5 tősarjat (fő hajtást) hagyjunk meg, a legfejlettebbeket, és ha ezek elérték a 2,5 méteres hosszt, csúcsukat metsszük vissza, hogy serkentsük a másodrendű hajtások képzését. A másodrendű vesszőket tavasszal 40-50 centiméterre vágjuk vissza, hogy nagyobb, szebb gyümölcsöket kapjunk.


Sarjon termő szeder: nemcsak a málnának, a szedernek is létezik már sarjon termő változata, ami azt jelenti, hogy az évente hozott sarjakon képződnek a bogyók, nem pedig a második éves vesszőkön. Az első sarjon termő szedrek néhány éve jelentek meg az Egyesült Államokban, az eddigi eredmények igen biztatóak. Nálunk egyelőre nem szerezhetők be.